Τα προεκλογικά “θα” της Μέρκελ κοστίζουν… 30 δισ. ευρώ !

Σε περίπου 30 δισ. ευρώ υπολογίζεται το κόστος των προεκλογικών υποσχέσεων της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με δημοσίευμα της καθημερινής οικονομικής εφημερίδας Der Handelsblatt.

Οι φοροαπαλλαγές για τα παιδιά, η αύξηση των επιδομάτων και των συντάξεων για τις μητέρες, οι περιορισμοί στα ενοίκια, αλλά και τα έργα οδοποιίας τα οποία εξήγγειλε τις τελευταίες ημέρες η καγκελάριος κοστίζουν, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, πάνω από 28 δισ. ευρώ, κάτι που έδωσε αφορμή για δριμεία κριτική από τα κόμματα της χώρας, αλλά και από τον Τύπο.

“Πρόκειται για εκλογική απάτη μετά ανακοινώσεως”, δήλωσε η γενική γραμματέας των Σοσιαλδημοκρατών Άντρεα Νάλες, και πρόσθεσε ότι όλα τα μέτρα τα οποία υπόσχεται η καγκελάριος θα μπορούσε να τα είχε ήδη υλοποιήσει. Έκανε μάλιστα λόγο για “αίνιγμα”, αναφερόμενη στο πώς θα υλοποιηθούν αυτές οι “μεγαλόστομες” υποσχέσεις, “όταν οι Χριστιανοδημοκράτες τονίζουν συνέχεια ότι δεν επιθυμούν να αυξήσουν κανέναν φόρο”.

Ακόμη όμως και το FDP του Φίλιπ Ρέσλερ, με το οποίο συνεργάζονται οι Χριστιανοδημοκράτες, έλαβε αποστάσεις από τις υποσχέσεις της Μέρκελ. Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, ο αντιπρόεδρος του κόμματος Κρίστιαν Λίντνερ τόνισε ότι το κόμμα του “θα προσέξει ώστε οι επιτυχίες στην μείωση του χρέους να μην χαθούν”.