Ρομπάι: Η απειλή ξεπεράστηκε και η εμπιστοσύνη επιστρέφει

Η απειλή που αφορούσε την ίδια την ύπαρξη της Ευρωζώνης ξεπεράστηκε και η εμπιστοσύνη των αγορών επιστρέφει, επεσήμανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρόμπαϊ κατά την σημερινή συνάντησή του στην Ρώμη με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχολίασε ακόμα πως η Ευρωπαϊκή Ένωση “βρίσκεται σε μια ενδιάμεση φάση, κατά την οποία πρέπει να συνεχίσει να καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες, τηρώντας την πορεία που συμφώνησαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, με σημείο αναφοράς την χρηματοοικονομική σταθερότητα”.

Ο Ρόμπαϊ εξέφρασε επίσης την άποψη ότι “η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μπορεί να βοηθήσει στο να αυξηθεί η παροχή πιστώσεων στις επιχειρήσεις των χωρών μελών της Ένωσης”.

Από την πλευρά του, ο Ενρίκο Λέτα ευχαρίστησε τον Ρομπάι για την αποδοχή της ιταλικής πρότασης να αφιερωθεί κατά κύριο λόγο η επόμενη Ευρωπαϊκή Σύνοδος στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων και προανήγγειλε ότι η Ιταλία θα παρουσιάσει ένα εθνικό σχέδιο κατά της ανεργίας των νέων πριν από το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ώστε “να ενισχυθεί ακόμη δυναμικότερα και η Σύνοδος, στην πορεία της προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση”.

Όσο για την έξοδο της Ιταλίας από τη διαδικασία επιτήρησης λόγω υπερβολικού ελλείμματος, ο Ιταλός πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να κινείται εντός των ορίων της δημοσιονομικής εξυγίανσης.