Παράταση για μείωση του ελλείμματος σε έξι χώρες προτείνει η Κομισιόν

Την παραχώρηση περισσότερου χρόνου για την επίτευξη των στόχων της μείωσης του ελλείμματος αποφάσισε να προτείνει σήμερα η Κομισιόν για έξι χώρες.

Βάσει της πρότασης της Κομισιόν, παράταση δύο χρόνων δίνεται στην Ισπανία, τη Γαλλία, την Πολωνία και τη Σλοβενία, ενώ παράταση ενός χρόνου στην Ολλανδία και την Πορτογαλία. Καμία αλλαγή δεν προβλέπεται για την Ελλάδα.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν, παράταση σε ένα κράτος-μέλος μπορεί να δοθεί υπό δύο προϋποθέσεις:

1. Πρέπει να έχει υπάρξει ένα απρόβλεπτο οικονομικό γεγονός με σοβαρές συνέπειες για το κράτος-μέλος, που σημαίνουν ότι η προθεσμία για τον περιορισμό του ελλείμματος δεν μπορεί πλέον να επιτευχθεί.

2. Το κράτος-μέλος θα πρέπει να έχει λάβει ήδη αποτελεσματικά μέτρα δράσης για να ανταποκριθεί στις προτάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Έτσι, οι προαναφερθείσες χώρες θα πρέπει μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2013 να αναλάβουν αυτά τα μέτρα αποτελεσματικής δράσης και τη στρατηγική που σκοπεύουν να ακολουθήσουν για να πετύχουν τους νέους στόχους τους, ενώ αν όλα αυτά δεν κριθούν αποτελεσματικά από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τότε η παράταση δε θα χορηγηθεί.

Επιπλέον, η Επιτροπή συνέστησε στο Συμβούλιο της ΕΕ την έξοδο από τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος για πέντε χώρες (Ιταλία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία και Ρουμανία). Όπως τόνισε ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα οικονομικής πολιτικής Όλι Ρεν, πρόκειται για πολύ σημαντική μείωση μέσα σε μία διετία, καθώς ο αριθμός των κρατών-μελών σε διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος περιορίζεται από 24 σε 16.