Economist: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες υπνοβατούν προς το κενό

“Σήμερα, σημειώνουν οι ηγέτες της Ευρώπης, η μεταρρύθμιση είναι σε εξέλιξη στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρωζώνης και κάποιες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου ανακτούν την ανταγωνιστικότητά τους. [...] Οι Ευρωπαίοι καταλαβαίνουν ότι έχουν μπροστά τους σκληρή δουλειά και θυσίες. Όμως τα χειρότερα της κρίσης ανήκουν ασφαλώς στο παρελθόν”. Αυτό αναφέρει σε άρθρο του για την κρίση στην Ευρωζώνη το περιοδικό Economist, στο τελευταίο του τεύχος, σχολιάζοντας ότι τα προαναφερόμενα είναι μεν μία ανακουφιστική ιστορία, όμως “δυστυχώς, η ιδέα ότι το ευρώ είναι πρόβλημα του χθες είναι επικίνδυνη. Στην πραγματικότητα, οι ηγέτες της Ευρώπης υπνοβατούν μέσα σε μία οικονομική ερημιά”.

Όπως επισημαίνει στο άρθρο του ο Economist, η Ευρωζώνη διανύει το έκτο διαδοχικό τρίμηνο συρρίκνωσης του ΑΕΠ της, οι πωλήσεις λιανικής υποχωρούν, η ανεργία κινείται σε επίπεδα-ρεκόρ, οι τράπεζες έχουν πρόβλημα ρευστότητας, και όλα αυτά μπορεί να μη σημαίνουν ότι επίκειται η κατάρρευση της Ευρωζώνης, όμως η ηρεμία των Βρυξελλών εκλαμβάνεται από το άρθρο όχι ως σημάδι ανάρρωσης, αλλά ως σημάδι διάλυσης.

“Για το καλό όλων, οι ηγέτες της Ευρώπης πρέπει να ξυπνήσουν από το λήθαργο. Πρέπει να κατανοήσουν ότι αν δε δράσουν, η Ευρωζώνη θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη στασιμότητα ή τη διάλυση – ίσως και τα δύο μαζί”, προειδοποιεί ο Economist.

Στο άρθρο επισημαίνεται ότι ορθά ο Μάριο Ντράγκι “αγόρασε χρόνο” για την Ευρωζώνη, όμως οι πολιτικοί αφήνουν την ευκαιρία για μία σημαντική μεταρρύθμιση να πάει χαμένη. “Οι αισιόδοξοι λένε ότι όλα θα είναι εντάξει μετά τις γερμανικές εκλογές, όταν οι ηγέτες της θα έχουν εντολή για μεταρρύθμιση στην Ευρωζώνη. Όμως η γερμανική απροθυμία είτε να ηγηθούν, είτε να πληρώσουν για την υπόλοιπη Ευρώπη πηγαίνει βαθύτερα”, σημειώνεται.