La Repubblica: Η Ελλάδα βλέπει το τέλος του τούνελ

Τα θετικά, αλλά και τα αρνητικά, στοιχεία σχετικά με τις οικονομικές εξελίξεις και το κλίμα στην Ελλάδα παρουσιάζει σε αναλυτικό άρθρο με τον χαρακτηριστικό τίτλο “Η Ελλάδα βλέπει το τέλος του τούνελ” που φιλοξενεί στις σελίδες της σήμερα η ιταλική εφημερίδα La Repubblica.

“Το χρηματιστήριο πετάει, το σπρεντ μειώνεται δραστικά και η τρόικα χειροκροτεί. Αλλά παραμένει η κοινωνική κατάσταση εκτάκτου ανάγκης”, σημειώνει στο άρθρο της η εφημερίδα της Ρώμης, σχολιάζοντας πάντως πως “μετά από πέντε χρόνια εφιάλτη που 'έκαψαν' το ένα τέταρτο του εθνικού ΑΕΠ, η Αθήνα μεταδίδει τις πρώτες δοκιμαστικές εκπομπές μειωμένης, κατά το ήμισυ, ανάκαμψης”.

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, υπάρχουν αποδείξεις ότι οι χρηματιστές έχουν ήδη κρίνει πως η αιματηρή λιτότητα στην Ελλάδα έφερε αποτελέσματα, αναφέροντας την άνοδο κατά 134% του χρηματιστηρίου, μέσα σε ένα χρόνο, την αναβάθμιση από τον οίκο Fitch, τον κρατικό ισολογισμό που τους πρώτους τρεις μήνες του 2013 παρουσίασε ενεργητικό και τα hedge funds που αγοράζουν κατά κόρον μετοχές από τις ελληνικές τράπεζες.

Ο αρθρογράφος δεν παραλείπει, ασφαλώς να παραθέσει και τα στοιχεία που παραμένουν αρνητικά στην Ελλάδα, δηλαδή τη νέα πτώση του ΑΕΠ κατά τη φετινή περίοδο Ιανουαρίου-Mαρτίου, με συνολική συρρίκνωση από το 2008 της τάξης του 28%, την ανεργία που έχει φτάσει στο 27%, ενώ ειδικά εκείνη των νέων στο 64,2%, αλλά και τα 3,4 εκατομμύρια Ελλήνων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

“Η κρίση δημιούργησε κοινωνικές πληγές που δεν λένε να επουλωθούν”, επισημαίνεται στο άρθρο, που κάνει θετικές αναφορές και στις ιδιωτικοποιήσεις, τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και την αύξηση των φορολογικών εσόδων, όμως καταλήγει σε μάλλον αρνητικό τόνο, ως εξής: “Η άνοδος κατά 200% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος πλούτισε τους κερδοσκόπους, αλλά όχι τον απλό κόσμο, το 60% των Ελλήνων πιστεύει ότι η κρίση θα τελειώσει μόνον σε δέκα χρόνια και η τρόικα ανακοίνωσε ήδη, ότι το 2014 θα απαιτηθούν επιπλέον θυσίες ύψους 4 δισ. ευρώ”.