Σλοβενία: Τον Ιούνιο μεταφέρονται τα τοξικά δάνεια στην “κακή τράπεζα”

Στις αρχές Ιουνίου αναμένεται να υλοποιηθεί το πρώτο στάδιο μεταφοράς των "τοξικών" τραπεζικών τίτλων στην "κακή τράπεζα", που ιδρύθηκε με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων του χρηματοπιστωτικού τομέα στη Σλοβενία.

Η Εταιρεία Διαχείρισης Ενεργητικού Τραπεζών θα απορροφήσει "κακά" δάνεια, εκτιμώμενης αξίας 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις τρεις μεγαλύτερες σλοβενικές τράπεζες (NLB, NKBM και Abanka Vipa), υπενθύμισε η πρωθυπουργός Αλένκα Μπράτουσεκ, στη διάρκεια συζήτησης στο κοινοβούλιο.

Έπειτα από αυτή την εξέλιξη, το μερίδιο των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τριών τραπεζών θα μειωθεί από 24,61% στο 8,87%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας που καταγράφονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης.

Η "κακή τράπεζα" θα αναλάβει "τοξικούς" τίτλους των τραπεζών και η μείωση του ποσοστού τους θα σηματοδοτήσει την πτωτική πορεία του συνολικού όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε όλο το τραπεζικό σύστημα από 8,06 δισ. ευρώ στα 4,73 δισ. ευρώ ή από 16,92% στο 10,40%.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η μεταφορά των "κόκκινων" δανείων στην Εταιρεία Διαχείρισης Ενεργητικού Τραπεζών να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του γ' τριμήνου του 2013. Για την υλοποίηση της διαδικασίας θα επιλεχθεί ανεξάρτητος ελεγκτής, που θα επιτηρεί τη μεταφορά των δανείων στην "κακή τράπεζα".

Εξάλλου, η κυβέρνηση θα συνεχίσει και την αναδιάρθρωση ορισμένων κρατικών εταιρειών, στο πλαίσιο των μέτρων που προβλέπει το πρόγραμμα σταθερότητας για τη δημοσιονομική εξυγίανση, πρόσθεσε η κ. Μπράτουσεκ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος (SDS, ως προς τη διαμόρφωση των κριτηρίων για την τελική κατάρτιση της λίστας με τις υπό ιδιωτικοποίηση - 15 στο σύνολο τους - εταιρείες, η κ. Μπράτουσεκ σημείωσε ότι για τη διαμόρφωση της λίστας υπήρξαν συγκεκριμένα κριτήρια σε σχέση με τα οικονομικά τους μεγέθη.