Αναστασιάδης: Το 2015 θα επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης η Κύπρος

Σημαντικές προκλήσεις, με αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης και αύξηση της ανεργίας, θα αντιμετωπίσει η Κύπρος τα επόμενα χρόνια, πριν επιστρέψει στην ανάπτυξη, όπως σημείωσε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης μιλώντας στη Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ).

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η οικονομία αναμένεται να παρουσιάσει ύφεση περίπου 8,7% φέτος και 3,9% το 2014, ενώ σταδιακή ανάκαμψή της, με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, αναμένεται το 2015.

Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε παράλληλα ότι σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα η οικονομία αναμένεται να ενισχυθεί σημαντικά από την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων που διαθέτει η Κύπρος, μέσω των επενδύσεων σε υποδομές και των εσόδων από την εξόρυξη του φυσικού αερίου.

Διαβεβαίωσε επίσης ότι, σε περίπτωση που χρειαστούν νέα δημοσιονομικά μέτρα, αυτά δε θα προέλθουν από πρόσθετες φορολογίες, αλλά από την καλύτερη διαχείριση των κρατικών δαπανών.

Σημείωσε εξάλλου ότι μόνο μέσω της πιστής εφαρμογής του Μνημονίου “θα μπορέσουμε να επαναφέρουμε την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών και του λαού προς την οικονομία”, καλώντας τους εργοδότες να υιοθετήσουν τα μέτρα για την ανάπτυξη της οικονομίας και την καταπολέμηση της ανεργίας που εξήγγειλε πρόσφατα.