Μείωσε το βασικό επιτόκιο η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας

Η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας μείωσε σήμερα τα επιτόκια κατά 0,25%. Τα επιτόκια βρίσκονται τώρα στο 3,25%, από 3% που ήταν το 2009 στην αποκορύφωση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Η μείωση των επιτοκίων, όπως εξήγησε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Γκλεν Στίβενς, οφείλεται στην ανησυχία για την επιδείνωση της παγκόσμιας οικονομίας, στην πτώση των τιμών των μεταλλευμάτων που εξάγει η Αυστραλία αλλά και στη θωράκιση της αυστραλιανής οικονομίας μπροστά στο ενδεχόμενο να χειροτερεύσει η κατάσταση. Η μείωση των επιτοκίων οδήγησε και σε πτώση της αξίας του δολαρίου Αυστραλίας κατά επτά σεντς έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

Στόχος της Κεντρικής Τράπεζας είναι να μειωθεί η αξία του δολαρίου για να αυξηθούν οι εξαγωγές των αυστραλιανών προϊόντων. Στο μεταξύ αύξηση 1,4% παρουσίασαν οι τιμές των ακινήτων της Αυστραλίας τον Σεπτέμβριο και αυτή ήταν η μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων 2,5 χρόνων. Η αύξηση των τιμών των ακινήτων αποδίδεται στη διαδοχική μείωση των επιτοκίων τους τελευταίους μήνες.