WSJ: Η Κίνα ζητά να μεσολαβήσει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ξεκινήσει έρευνα σε βάρος δύο μεγάλων κινεζικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο χώρο των τηλεπικοινωνιών, των ZTE και Huawei, έχει προκαλέσει ανησυχία στην Κίνα, που φαίνεται διατεθειμένη να “τραβήξει το σκοινί”.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, που επικαλείται την κινεζική κρατική τηλεόραση, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός της Κίνας, Κι Κεκιάνγκ, με τον Αντώνη Σαμαρά, τόνισε ότι το Πεκίνο παρακολουθεί με προσοχή τις κινήσεις της ΕΕ πάνω στο θέμα, ενώ ζήτησε από την Ελλάδα να προσπαθήσει να πείσει την ΕΕ να είναι προσεκτική στην εφαρμογή οποιονδήποτε περιοριστικών μέτρων στο εμπόριο.

Εξάλλου, σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου, Σεν Ντανιάνγκ, δήλωσε ότι η Κίνα θα πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει τις εταιρείες της από οποιεσδήποτε κυρώσεις επιβληθούν από την ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει ότι οι δύο αυτές εταιρείες επιδοτούνται από την κινεζική κυβέρνηση για να μπορούν να πουλάνε τα προϊόντα τους σε τιμές κάτω του κόστους και να αυξάνουν με αθέμιτο τρόπο το μερίδιό τους στην αγορά, κάτι που η ZTE και η Huawei αρνούνται.