Σε ξένους το 70% της Τράπεζας Κύπρου

Σε ξένους θα ανήκει η μεγάλη πλειοψηφία των νέων μετοχών που θα εκδώσει η Τράπεζα Κύπρου, προκαλώντας προβληματισμό στις αρμόδιες αρχές καθώς περιπλέκει την προσπάθεια ομαλής μετάβασης τους επόμενους σε νέα διοίκηση με ουσιαστική εκπροσώπηση των μετόχων.

Όπως μεταδίδει το Stockwatch, το διάταγμα Μαρτίου για μετατροπή των καταθετών σε μετόχους φέρνει ριζικές αλλαγές στη μετοχική δομή της Τράπεζας, καθώς τα μεγαλύτερα ποσά είχαν ξένοι καταθέτες.

Αυτό άλλωστε ανέφερε την Πέμπτη και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας ανεβάζοντας το ποσοστό των μετοχών που θα κατέχουν στο 70%.

"Στην Τράπεζα Κύπρου, όπου έχει ήδη γίνει η μετατροπή του 37,5% των ανασφάλιστων καταθέσεων σε μετοχές, το 70% της αξίας των καταθέσεων που επηρεάσθηκαν αφορούσε κάτοικους εξωτερικού", είπε.

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, κανένας από τους ανασφάλιστους καταθέτες δεν συγκεντρώνει πέραν του 2% του μετοχικού κεφαλαίου καθιστώντας δύσκολη τη διαδικασία κατάρτισης διοικητικού συμβουλίου, που θα αντιπροσωπεύει τα συμφέροντα των νέων μετόχων.