Ο “κακός υπουργός” που προειδοποιούσε για την αύξηση των δαπανών

“Χείμαρρος” ήταν ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χαρίλαος Σταυράκης στην κατάθεσή του στην Ερευνητική Επιτροπή που εξετάζει το πώς οδηγήθηκε στην κατάρρευση η κυπριακή οικονομία.

Ο κ. Σταυράκης τόνισε ότι ενημέρωνε συνεχώς τον τότε πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια για την κατάσταση της οικονομίας, αναφέροντας μάλιστα χαρακτηριστικά “ήμουν ο κακός υπουργός, ο οποίος κτυπούσε το καμπανάκι κινδύνου σε κυβερνητικό επίπεδο για τους κινδύνους από την αύξηση των δαπανών¨.

Αποκάλυψε μάλιστα ότι ο ίδιος έδωσε μάχες στο υπουργικό συμβούλιο για να αποτραπεί η αύξηση των δαπανών, όμως έβρισκε μπροστά του τα άλλα μέλη του συμβουλίου, σχολιάζοντας πως σε πολλές περιπτώσεις δεν υπήρχε η δυνατότητα να γίνουν αυτά που ζητούνταν ή δεν ήταν απαραίτητα. Παρέπεμψε ακόμα στα πρακτικά των συνεδριάσεων αυτών, που καταγράφουν τις “μεγάλες μάχες” που έδωσε.

Όπως επεσήμανε αργότερα ο κ. Σταυράκης, έγιναν προσπάθειες εξυγίανσης με τη μείωση του αριθμού των δημόσιων υπαλλήλων και των δαπανών, αλλά λόγω της οικονομικής κρίσης οι προσπάθειες αυτές δεν ήταν αρκετές. “Λάθη σίγουρα έγιναν και κάποια πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν διαφορετικά”, υπογράμμισε.

Κληθείς να σχολιάσει το μέγεθος του τραπεζικού συστήματος στην Κύπρο, ο πρώην υπουργός Οικονομικών κατέθεσε ότι, προκειμένου να προσελκυθούν ξένοι επενδυτές, χρειαζόταν ένα εύρωστο τραπεζικό σύστημα. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έγιναν αλόγιστα ανοίγματα των τραπεζών και επενδύσεις που δεν είχαν σχέση με την προστασία του τομέα των υπηρεσιών, με αποτέλεσμα ο τραπεζικός τομέας να διογκωθεί υπερβολικά. “Το παραμικρό λάθος μπορεί να σου σκοτώσει την οικονομία, κάτι που έγινε”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσο για δικές του παλιότερες δηλώσεις, στις οποίες υποστήριζε πως η Κύπρος διέθετε εξαιρετικό τραπεζικό σύστημα, ο κ. Σταυράκης υπενθύμισε πως τον Οκτώβριο του 2008 οι τράπεζες είχαν ψηλούς δείκτες αξιολόγησης και τότε κανείς δε θα μπορούσε να περιμένει πως λίγα χρόνια αργότερα θα είχαμε τη σημερινή κατάσταση.