Εκτός στόχου το έλλειμμα της Πορτογαλίας

Στο 6,8% του ΑΕΠ της έφτασε το δημοσιονομικό έλλειμμα της Πορτογαλίας, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012, αν και η χώρα έχει δεσμευτεί να μειώσει στο 5% έως τα τέλη του έτους.

Ωστόσο, σημειώνεται ότι είναι εκτός του στόχου, που προέβλεπε το δημοσιονομικό πρόγραμμα το οποίο είχε συμφωνήσει η χώρα με τους δανειστές της, σε αντάλλαγμα για το μνημόνιο δανεισμού, που σύνηψε το 2011.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, οι δανειστές της χώρας συμφώνησαν να δώσουν παράταση ενός έτους για την ανάταξη των δημοσιονομικών της, αξιώνοντας από αυτήν να ελαττώσει στο 5% του ΑΕΠ το έλλειμμά της, έναντι 4,5% της προηγούμενης συμφωνίας. Επίσης, της παραχώρησαν τη δυνατότητα μείωσης του ελλείμματος στο 4,5% του ΑΕΠ το 2013, έναντι 3% που προέβλεπε το αρχικό μνημόνιο δανεισμού το 2011.

Σύμφωνα με το εθνικό ινστιτούτο στατιστικών ερευνών της Πορτογαλίας (INE), από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο "οι ανάγκες χρηματοδότησης (της δημόσιας διοίκησης) διαμορφώθηκαν στο 6,8% του ΑΕΠ, έναντι 8,2% της αντίστοιχης περιόδου πέρυσι", δηλαδή καταγράφηκε άνοιγμα 5,597 δισεκ. ευρώ αντί 6,934 δισεκ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011, τονίζεται στην ανακοίνωση του ΙΝΕ.

Παρά τη "σαφή μείωση των τρεχουσών δαπανών", οι προσπάθειες για τη δημοσιονομική εξυγίανση έχουν πληγεί από την "αρνητική εξέλιξη στα τρέχοντα έσοδα", εξηγεί το Ινστιτούτο.

Κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, το έλλειμμα της Πορτογαλίας είχε επιβαρυνθεί ιδιαίτερα, φθάνοντας το 7,9% του ΑΕΠ.