Ντράγκι: Η ΕΚΤ θα δράσει και πάλι αν χρειαστεί

Δεν απέκλεισε ενδεχόμενη περαιτέρω μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ ο επικεφαλής της Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, μιλώντας σήμερα στη Ρώμη. “Θα παρακολουθούμε όλα τα στοιχεία που έρχονται από την οικονομία της Ευρωζώνης τις επόμενες εβδομάδες και, αν χρειαστεί, είμαστε έτοιμοι να δράσουμε ξανά”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ντράγκι.

Η δήλωση αυτή του επικεφαλής της ΕΚΤ ήταν αρκετή για να “γκρεμίσει” το ευρώ, με την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου να υποχωρεί ακαριαία από το 1,3108 στο 1,3071, ενώ αργότερα έφτασε μέχρι και το 1,3057, πριν ανακάμψει ελαφρά.

Εξάλλου, ο Ντράγκι αποκάλυψε πως το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε για πρώτη φορά να εξετάσει ανοιχτά την πιθανότητα να μειώσει σε αρνητικό έδαφος το επιτόκιο καταθέσεων, που αυτή τη στιγμή είναι μηδενικό. “Υπάρχουν πολλές συνέπειες που πρέπει να λάβουμε υπ' όψιν και να μελετήσουμε στενά. Το συμβούλιο έχει αποφασίσει να αναλυθούν αυτές οι συνέπειες, ώστε να είμαστε έτοιμοι να δράσουμε αν χρειαστεί”, τόνισε.

Ο Ντράγκι επεσήμανε ακόμα πως μόνο με βιώσιμες δημοσιονομικές πολιτικές μπορούν οι χώρες να έχουν ανάπτυξη μακροπρόθεσμα, ενώ εξήγησε πως η ανεργία σε κάποιες χώρες έχει φτάσει σε τέτοιο επίπεδο, ώστε να μειώνεται η πίστη των ανθρώπων στην προοπτική μιας αξιοπρεπούς ζωής, κάτι που εντείνει τον κίνδυνο πυροδότησης ακραίων και καταστροφικών διαμαρτυριών.