“Ο Χριστόφιας έβαλε τη θηλιά του μνημονίου”

Τις τεράστιες εθνικές και πολιτικές ευθύνες τόσο του Δημήτρη Χριστόφια όσο και του Νίκου Αναστασιάδη για τη σημερινή κατάσταση της Κύπρου αναδεικνύει ο Γιώργος Λιλλήκας, σε συνέντευξή του που δημοσιεύει η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία.

“Ο πρόεδρος Χριστόφιας φέρει τεράστιες ευθύνες. Εκείνος έβαλε τη θηλιά του Μνημονίου στο λαιμό της Κύπρου, και ο κ. Αναστασιάδης άνοιξε την καταπακτή”, σχολιάζει ο άλλοτε υπουργός Εξωτερικών της χώρας και ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία στις πρόσφατες εκλογές.

Ο κ. Λιλλήκας, ο οποίος ηγείται σήμερα ενός νέου κόμματος, της Συμμαχίας των Πολιτών, επισημαίνει πως “η έξοδος από το ευρώ έχει οικονομικές και πολιτικές διαστάσεις, και θα απαιτήσει τη συνεργασία των εταίρων μας στο Eurogroup. Δεν είμαι σίγουρος πόσο θετική θα ήταν η στάση τους”.

Όσο για το ενδεχόμενο να αποχωρήσει η χώρα από τη ζώνη του κοινού νομίσματος, ο Γιώργος Λιλλήκας εκτιμά: “Πεποίθησή μου είναι ότι το ευρώ, ως ένα διεθνές νόμισμα αναφοράς, έχει ήδη χάσει την αξιοπιστία του, και μια ενδεχόμενη έξοδος μιας χώρας, όσο μικρή κι αν είναι, θα κλονίσει ακόμη περισσότερο το όλο οικοδόμημα του ευρώ”.