Μέρκελ: Δεν είναι ασύμβατες η δημοσιονομική εξυγίανση και η ανάπτυξη

Την άποψη ότι η δημοσιονομική πειθαρχία και η ανάπτυξη δεν είναι έννοιες ασύμβατες εξέφρασε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξη που παραχώρησε από κοινού με τον νέο πρωθυπουργό της Ιταλίας, Ενρίκο Λέτα.

"Για μας, στη Γερμανία, η δημοσιονομική εξυγίανση και η ανάπτυξη είναι δύο στοιχεία που δεν είναι αντίθετα μεταξύ τους αλλά που πρέπει να αναπτυχθούν αρμονικά και να δημιουργήσουν έτσι περισσότερη ανταγωνιστικότητα και περισσότερες θέσεις εργασίας", εξήγησε η καγκελάριος.

"Η δημοσιονομική πολιτική, ασφαλώς, δεν είναι τα πάντα. Κάνουμε πολιτική για τους ανθρώπους και οι άνθρωποι θέλουν δουλειές και για αυτό η Ευρώπη πρέπει να καταφέρει να δημιουργήσει απασχόληση και να ενθαρρύνει τις επενδύσεις. Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε σ' αυτόν τον τομέα", πρόσθεσε, τονίζοντας: "Ο τελικός στόχος δεν είναι τα ποσοστά του ελλείμματος ή της ανάπτυξης, αλλά να βάλουμε ξανά τον κόσμο να δουλέψει".

Η καγκελάριος της Γερμανίας αναγνώρισε ακόμα ότι η Ιταλία έχει ήδη κάνει "σημαντικά" βήματα προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης των αδύνατων σημείων της οικονομίας της. "Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη θα αναδυθεί από αυτήν την κρίση ισχυρότερη απ' ό,τι ήταν. Σε αυτό το πλαίσιο, κάθε χώρα πρέπει να παίξει το ρόλο της. Η Ιταλία έχει κάνει σημαντικά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση", επεσήμανε η Γερμανίδα καγκελάριος.