Στα χνάρια της Κύπρου βαδίζει η Σλοβενία

Τις “Κασσάνδρες” που προέβλεπαν ότι η Σλοβενία θα είναι η επόμενη Κύπρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έρχεται να επιβεβαιώσει ο οίκος Moody's, που προχώρησε σήμερα στην υποβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας σε junk, στη βαθμίδα “Ba1”, και μάλιστα με αρνητικό outlook, που ενδεχομένως να “κλείνει το μάτι” σε μία περαιτέρω υποβάθμιση στο μέλλον.

Η απόφαση του οίκου Moody's βασίζεται σε τρεις παράγοντες: Την κατάσταση του τραπεζικού τομέα της χώρας, την αξιοσημείωτη επιδείνωση των οικονομικών της και τις αβέβαιες προοπτικές χρηματοδότησής της, που αυξάνουν την πιθανότητα προσφυγής σε εξωτερική βοήθεια.

Στη σχετική έκθεση αναγνωρίζεται ότι η Σλοβενία έχει σχετικά χαμηλό λόγο χρέους προς το ΑΕΠ της χώρας (54,1% στο τέλος του 2012), ο οποίος όμως αναμένεται να ξεπεράσει το 60% στο τέλος του 2013 και το 65% το 2014 και το 2015, ενώ εκτιμάται ότι μετά την αντιμετώπιση των προβλημάτων του τραπεζικού τομέα μπορεί να ξεπεράσει και το 75%.

“Το κόστος χρηματοδότησης παραμένει αυξημένο και ευαίσθητο στο κλίμα των αγορών. Η αδυναμία της Σλοβενίας απέναντι σε εξωτερικούς κινδύνους, όπως αυτοί που προήλθαν από την κρίση στην Κύπρο, μπορούν να καταστήσουν δύσκολο για τη χώρα να αυτοχρηματοδοτηθεί σε βιώσιμο ποσοστό, που αυξάνει την πιθανότητα οι αρχές να αναγκαστούν να ζητήσουν ένα εξωτερικό πρόγραμμα βοήθειας”, επισημαίνεται στην έκθεση.