Με πολιτικά κριτήρια η επιλογή προορισμού από Γερμανούς τουρίστες

Η κρίση στην Ευρώπη επηρεάζει όλο και περισσότερο τις τουριστικές επιλογές των Γερμανών σύμφωνα με έρευνα του "Travel Industrie Club". Γερμανοί μάνατζερ θεωρούν κίνδυνο για την συνοχή της ΕΕ το χάσμα Βορρά-Νότου.

Σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα σχετικά με τις τουριστικές επιλογές των Γερμανών αλλά και το μέλλον της ΕΕ καταλήγει η έρευνα του γερμανικού think tank "Travel Industrie Club", στην οποία συμμετείχαν 204 μάνατζερ της γερμανικής τουριστικής βιομηχανίας. Σύμφωνα με τα πορίσματα, το αντιγερμανικό κλίμα που σημειώνεται σε διάφορες χώρες που πλήττονται από την κρίση χρέους επηρεάζει αρνητικά τους Γερμανούς στην επιλογή του τόπου των διακοπών τους. Ειδικότερα αναφέρεται η περίπτωση της Κύπρου. Το 87% των ερωτηθέντων μάνατζερ εκτιμά ότι η Κύπρος θα χάσει φέτος πολλούς τουρίστες από τη Γερμανία εξαιτίας των αντιγερμανικών αντιδράσεων που προκάλεσαν στη μεγαλόνησο οι όροι που συνόδευσαν το πρόγραμμα διάσωσης. Μάλιστα το 65% των μάνατζερ προβαίνει στην εκτίμηση ότι θα πρέπει οι Γερμανοί πολίτες να επιλέγουν τον τόπο των διακοπών τους με γνώμονα "τη στάση των ανθρώπων σε κάθε τουριστικό προορισμό έναντι της Γερμανίας".

Επίσης, το 87% των μάνατζερ υποστηρίζει ότι οι Γερμανοί τουρίστες θα πρέπει με την επιλογή του τόπου των διακοπών τους να στέλνουν κάθε φορά και ένα μήνυμα διαμαρτυρίας ή συμπάθειας στους τουριστικούς προορισμούς. Πάντως, το 51% εκτιμά ότι η επιλογή του τόπου των διακοπών δεν θα πρέπει να γίνεται με πολιτικά κριτήρια. Όσον αφορά την Κύπρο, μόνο το 21% πιστεύει ότι ο κυπριακός τουρισμός δεν θα υποστεί φέτος απώλειες.

Επίσης, μόνο το 13% βλέπει ότι θα έχει θετικές επιπτώσεις για τον τουρισμό της χώρας η δημιουργία νέων καζίνο. Το 78% των μάνατζερ εκτιμά ότι αυτό θα βλάψει το ίματζ της Κύπρου ως τουριστικού προορισμού. Παρόμοιες εκτιμήσεις για το τουριστικό μέλλον της Κύπρου είχε εκφράσει σε συνέντευξή του προς την Deutsche Welle και ο γερμανός καθηγητής Τουριστικής Οικονομίας Άντριαν φον Ντέρνμπεργκ.

Πολιτικά κριτήρια στην επιλογή των διακοπών;

Στην ίδια έρευνα οι εκπρόσωποι του γερμανικού τουριστικού κλάδου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει για την ΕΕ "η ανισορροπία μεταξύ Βορρά και Νότου". Το 65% των ερωτηθέντων μάνατζερ διακρίνει μακροπρόθεσμα τον κίνδυνο διάσπασης της ΕΕ εξαιτίας της "ανισορροπίας". Ωστόσο, μόνο το 34% υποστηρίζει ότι οι γερμανοί τουρίστες δεν θα γίνονται δεκτοί με ανοιχτές αγκάλες στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου που μαστίζονται από την κρίση.
"Η πρόσφατη δημοσκόπηση μεταξύ των μάνατζερ της τουριστικής βιομηχανίας καταδεικνύει εντυπωσιακά ότι οι γερμανοί τουρίστες επιλέγουν τον τόπο των διακοπών τους όλο και περισσότερο με κριτήριο και την πολιτική κατάσταση, ενώ επηρεάζονται από διαθέσεις ανεξάρτητες του περιεχομένου των τουριστικών καταλόγων", υπογραμμίζει ο πρόεδρος του "Travel Industrie Club" Ντιρκ Μπρέμερ.