Η παρέμβαση της Μέρκελ που χωρίζει την Ευρώπη στα δύο

Μία ασυνήθιστη παρέμβαση πραγματοποίησε η Άνγκελα Μέρκελ σε σύνοδο του τραπεζικού τομέα στη Δρέσδη, υπογραμμίζοντας ουσιαστικά το “διχασμό” ανάμεσα σε ευρωπαϊκό Βορρά και Νότο.

“Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται προφανώς σε δύσκολη θέση. Για τη Γερμανία θα έπρεπε στην πραγματικότητα να αυξήσει ελαφρώς τα επιτόκιά της προς το παρόν, αλλά για τις άλλες χώρες θα έπρεπε να κάνει ακόμα περισσότερα ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη ρευστότητα και ειδικά για να φτάσει η ρευστότητα στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων”, τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος, μία παρατήρηση που γενικά έχει διατυπωθεί από Γερμανούς οικονομολόγους, όμως αποτελεί “ταμπού” στην πολιτική σκηνή της χώρας.

Το “ταμπού” αυτό έσπασε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που υποστήριξε πως η ΕΚΤ πρέπει να περιορίσει τη ρευστότητα στην Ευρωζώνη, καθώς κατά τη γνώμη του υπάρχουν υπερβολικά πολλά χρήματα στην αγορά. Μία άποψη που σίγουρα δεν ενστερνίζονται οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, ειδικά μετά τα νέα στοιχεία για την ανεργία σε Ισπανία και Γαλλία, που έχει φτάσει σε επίπεδα-ρεκόρ.

Πλέον, είναι ορατό το ενδεχόμενο μίας περαιτέρω μείωσης του ήδη χαμηλού κεντρικού επιτοκίου της ΕΚΤ στις αρχές του Μαΐου, μετά από αρκετούς μήνες συζητήσεων επί του θέματος, αν και εκτιμάται, τόσο από τα στελέχη της ΕΚΤ, όσο και από οικονομολόγους, ότι μία τέτοια κίνηση δε θα είχε ιδιαίτερα μεγάλο αντίκτυπο στην ανάπτυξη στην Ευρωζώνη. Και αυτός είναι ο λόγος που οι Γερμανοί επιμένουν να δίνουν έμφαση στη δημοσιονομική πολιτική, πιέζοντας για ακόμα περισσότερη λιτότητα, αν και οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου δείχνουν όλο και λιγότερο διατεθειμένες να συνεχίσουν προς την ίδια κατεύθυνση.