Στο μικροσκόπιο της Pimco οι κυπριακές τράπεζες

Η έρευνα για τα δάνεια και τα χαρτοφυλάκια των κυπριακών τραπεζών και των συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων από τον αμερικανικό οίκο Pimco είναι οι δύο βασικοί παράγοντες, που θα καθορίσουν το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών και της χρηματοδοτικής βοήθειας προς την Κύπρο, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται σήμερα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Φιλελεύθερος" οι όροι εντολής του οίκου, που θα διεξαγάγει τον διαγνωστικό έλεγχο στο τραπεζικό σύστημα έχουν καθοριστεί, κατά κύριο λόγο, από την τρόικα.

Στο πλαίσιο της έρευνας, όλα τα δάνεια της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής σε Ελλάδα και Κύπρο και τα δάνεια που παραχώρησαν στην Κύπρο οι τράπεζες Ελληνική, Eurobank, Alpha Bank και επίσης το 50% του χαρτοφυλακίου του Συνεργατισμού, θα περάσουν από μικροσκόπιο ένα προς ένα.

Στόχος να καλυφθεί περίπου το 75% του ενεργητικού του τραπεζικού συστήματος

Το αποτέλεσμα των διαγνωστικών ελέγχων θα αποτελέσει τη βάση για οριστικοποίηση του ύψους της στήριξης της Κύπρου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και θα είναι σημείο αναφοράς για τους όρους που θα περιληφθούν σε σχέση με το μέγεθος και την ταχύτητα της δημοσιονομικής αναπροσαρμογής.

Στο σχετικό δημοσίευμα επισημαίνεται ότι, σε περίπτωση που ο "λογαριασμός" φθάσει στα 10 δισ. ευρώ, τότε "το χρέος θα ανέλθει σε επίπεδα 130% του ΑΕΠ, θέτοντας ερωτήματα βιωσιμότητας".