Στην κόκκινη ζώνη της χρεοκοπίας οι γερμανικές επιχειρήσεις

Κύμα χρεοκοπιών για γερμανικές επιχειρήσεις σε Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία, προαναγγέλλει η γερμανική εταιρεία ασφάλισης πιστώσεων “Euler Hermes”, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Bild”.

Η εταιρεία εκτιμά ότι ο αριθμός των χρεοκοπιών θα αυξηθεί το 2013 κατά 33% περίπου, ενώ θεωρεί υπαρκτή την απειλή για στάση πληρωμών ύψους 31 δισ. ευρώ.

Σε ό, τι αφορά το εσωτερικό της Γερμανίας, η οικονομία σταθεροποιήθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών τη Δευτέρα και παρά το γεγονός ότι η ζήτηση και η κατανάλωση δεν αυξήθηκε σημαντικά σε σχέση με το 2011.

“Μετά από μια σημαντική οικονομική ύφεση στα τέλη του περασμένου έτους, η συνολική οικονομική δραστηριότητα στη Γερμανία φαίνεται ότι σταθεροποιήθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο”, ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών στη μηνιαία έκθεσή του.

Το γερμανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,6% κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2012, καθώς προκλήθηκε σύγχυση στις εταιρείες από την κρίση στην Ευρωζώνη, με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθούν λιγότερες επενδύσεις και να μειωθεί η εμπορική δραστηριότητα.

“Κοιτάζοντας τους πραγματικούς οικονομικούς δείκτες, φαίνεται ότι η γερμανική βιομηχανία δεν έχει ακόμα ξεπεράσει πλήρως αυτή την αδύναμη φάση”, αναφέρεται σε έκθεση του υπουργείου. “Αλλά τα δεδομένα δείχνουν ότι η οικονομία θα ανακάμψει μέσα στο έτος» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η κυβέρνηση έχει προβλέψει ότι η οικονομία της χώρας θα αναπτυχθεί κατά 0,4% εφέτος. Η Γερμανία πρόκειται να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία του ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο του έτους στις 15 Μαΐου.