Πισσαρίδης: Το μέλλον της Κύπρου θα είναι λαμπρό

Ο βραβευμένος με Νόμπελ Οικονομίας, Χριστόφορος Πισσαρίδης, επισκέφτηκε τη χώρα μας προκειμένου να παρευρεθεί σε συζήτηση με θέμα "Homo Economicus - Homo Hellenicus" στο Μέγαρο Μουσικής, η οποία διοργανώθηκε σε συνεργασία με το ΚΙΚΠΕ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του προγράμματος Megaron Plus.

Μιλώντας στο Έθνος και απαντώντας στο ερώτημα για το μέλλοντ ης Κύπρου είπε: "Θα είναι λαμπρό γιατί, όπως σας είπα, δεν θίγεται ο επιχειρηματικός τομέας. Εγώ πάντως σκοπεύω αυτήν την περίοδο να φύγω από το Λονδίνο και να εγκατασταθώ μόνιμα στην Κύπρο. Είχα μάλιστα στείλει εδώ και καιρό τα χρήματά μου στο νησί και, όπως αντιλαμβάνεστε, συγκαταλέγομαι σε εκείνους που ζημιώθηκαν πολύ από το κούρεμα..."

Απαντώντας για το ενδεχόμενο κουρέματος των καταθέσεων στην Ελλάδα ανέφερε: "Για τις ελληνικές τράπεζες λήφθηκε διαφορετική απόφαση και τα κεφάλαια προσπάθησαν να βρεθούν από το κούρεμα των κρατικών ομολόγων. Δυστυχώς στην Κύπρο δεν θέλανε το κούρεμα των κρατικών ομολόγων, το είχαμε συζητήσει, αλλά το απέρριψε η τρόικα, το οποίο ήταν μεγάλο λάθος της. Ο λόγος είναι ότι δεν θα έφερνε πολλά χρήματα γιατί περίπου το 80% των ομολόγων κατέληγαν στις κυπριακές τράπεζες, οπότε αν κουρευόντουσαν, οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης θα ήταν ακόμα πιο μεγάλες. Επομένως τα χρήματα που θα έμπαιναν στην Κύπρο θα προέρχονταν μόνο από το 20% των ομολόγων. Ομως αγνόησαν το γεγονός ότι τα ομόλογα αυτά ήδη πωλούνταν σε πολύ χαμηλές τιμές στις διεθνείς αγορές από το τέλος του 2012, λόγω της κρίσης που φαινόταν πως θα ξεσπούσε στο νησί. Ετσι αυτοί που αγόρασαν θα κερδίσουν τεράστια ποσά. Οι μόνοι που θα βγουν άμεσα κερδισμένοι από την κρίση στην Κύπρο θα είναι hedge funds και αυτό από την άρνηση της τρόικας να κουρέψει τα κυπριακά ομόλογα".

Μάλιστα σημείωσε ότι η ΕΚΤ κέρδισε πολλά λεφτά από την Ελλάδα.