Αναδιάρθρωση δανείου… υπό όρους δίνει η Ρωσία στην Κύπρο

Με τα συμφέροντα της ρωσικής τράπεζας VTB Bank και της θυγατρικής της στην Κύπρο συνδέει την αναδιάρθρωση του δανείου των 2,5 δισ. ευρώ η ρωσική κυβέρνηση, όπως διαφαίνεται από τις σημερινές δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Οικονομικών, Άντον Σιλουάνοφ.

“Συζητήσαμε γενικά για την ανάγκη να αυξηθεί η συμμετοχή της Ρωσίας στις διαπραγματεύσεις σχετικά με την Κύπρο, αφού είμαστε κι εμείς δανειστές”, δήλωσε ο Σιλουάνοφ στο περιθώριο της συνάντησης των G20 στην Ουάσινγκτον. Ο Σιλουάνοφ πρόσθεσε ότι είναι πρόθυμος να εξετάσει το ρόλο της Ρωσίας στη διάσωση της Κύπρου, αλλά με έναν τρόπο με τον οποίο “λαμβάνονται υπ' όψιν τα συμφέροντά μας”.

Η Ρωσία έχει δείξει προθυμία να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση του πενταετούς δανείου που χορήγησε στην Κύπρο το 2011, επιμηκύνοντας το χρόνο αποπληρωμής και μειώνοντας το επιτόκιο από το 4,5% στο 2,5%.

“Θα παράσχουμε την υποστήριξή μας, λαμβάνοντας υπ' όψιν τα συμφέροντά μας, και τα συμφέροντά μας είναι η θυγατρική μας να λειτουργεί υπό κανονικές συνθήκες”, δήλωσε ο Σιλουάνοφ, αναφερόμενος στη Russian Commercial Bank, που είναι θυγατρική της ρωσικής VTB, της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας στη Ρωσία. “Δε ζητάμε καμία διάσωση ή χρηματική υποστήριξη. Τα χρήματα των εταιρειών μας έχουν “παγώσει” εκεί. Θα θέλαμε τα χρήματα αυτά να φτάσουν στους παραλήπτες τους”, τόνισε ο Ρώσος υπουργός.

Ο Σιλουάνοφ επεσήμανε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρξει νέος γύρος συνομιλιών σχετικά με το θέμα αυτό.