Spiegel: Πώς οι χώρες της κρίσης κρύβουν τον πλούτο τους

“Πόσο δίκαια είναι η προσπάθεια να σωθεί το ευρώ, αν οι άνθρωποι που ζουν στις χώρες που λαμβάνουν βοήθεια είναι πιο εύπορου από τους πολίτες πιστωτριών χωρών όπως η Γερμανία;”, διερωτάται το περιοδικό Spiegel σε εκτεταμένο αφιέρωμα με τίτλο “Πώς οι χώρες της κρίσης στην Ευρώπη κρύβουν τον πλούτο τους”.

Το άρθρο επικαλείται τα στοιχεία που αποκάλυψε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με τα οποία οι κάτοικοι των χωρών του ευρωπαϊκού Βορρά κατέχουν λιγότερο πλούτο από τους κατοίκους των χωρών της περιφέρειας, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ιταλία και η Ισπανία.

Όμως πώς δικαιολογείται το γεγονός αυτό, την ώρα που αποδεδειγμένα οι πολίτες σε αυτές τις χώρες υποφέρουν από τις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται; Σύμφωνα με το άρθρο, αυτό συμβαίνει λόγω της υπερβολικά υψηλής φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής στην ευρωπαϊκή περιφέρεια. Στην Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία η “σκιώδης” οικονομία φτάνει το 20%, ενώ στην Ελλάδα το 25%, υποστηρίζει το άρθρο.

Το Spiegel επισημαίνει πως οι ελληνικές αρχές δεν τα πάνε καλά στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής. “Υπάρχουν λίστες με άπορους γιατρούς, με πλούσιους ανθρώπους απρόθυμους να πληρώσουν τους φόρους τους και φοροφυγάδες στην Ελβετία. Υπάρχουν ακόμα λίστες με αδήλωτες πισίνες και υπερήφανους ιδιοκτήτες πολυτελών γιωτ των οποίων τα εισοδήματα είναι μόλις και μετά βίας αρκετά για να πληρώσουν φόρους. Όμως οι φοροεισπράκτορες εξακολουθούν να μένουν πίσω”, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Για τον οικονομολόγο Γκούντραμ Βολφ, τα στατιστικά της ΕΚΤ παρέχουν κάτι παραπάνω από μία απλή απάντηση για το ποιος θα έπρεπε να πληρώσει για την κρίση στη νότια Ευρώπη. “Γίνεται ξεκάθαρο, για μία ακόμα φορά, πόσο άδικα είναι κατανεμημένος ο πλούτος στη Γερμανία και αλλού”, επισημαίνει, εννοώντας ότι οι πλέον εύποροι πολίτες, όχι μόνο στις χώρες του Νότου αλλά και στη Γερμανία, θα πρέπει να καλύψουν το κόστος της κρίσης.

“Η προσπάθεια διάσωσης του ευρώ θα ήταν εντελώς παράδοξη αν, στο τέλος, το σχετικά φτωχό μέσο γερμανικό νοικοκυριό βοηθούσε τους πολύ πλούσιους στην Ελλάδα να αποφύγουν να πληρώσουν μεγαλύτερους φόρους”, σημειώνει ο ίδιος.