Εκτός της δεκάδας των πλουσιότερων Ρώσων ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς

Μία ηχηρή απουσία παρατηρείται στην πρώτη δεκάδα του καταλόγου των πλουσιότερων Ρώσων που δημοσιεύει το περιοδικό Forbes: Αυτή του μεγιστάνα του χάλυβα, των ακινήτων και των τηλεπικοινωνιών, και προέδρου της ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι. Ρόμαν Αμπράμοβιτς.

Ο Ρώσος μεγιστάνας έχασε 1,9 δισ. δολάρια μέσα σ' ένα χρόνο και είδε την περιουσία του να μειώνεται σε 10,2 δισ. δολάρια, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει στη 13η θέση του καταλόγου.

Το Forbes δεν εξηγεί τους λόγους της πτώσης του Αμπράμοβιτς, ο οποίος διαθέτει μια συλλογή έργων τέχνης, η αξία της οποίας υπολογίζεται σε ένα δισ. δολάρια, και αγόρασε φέτος 400 έργα του ζωγράφου Ίλια Καμπάκοφ, ενός κλασικού της εννοιολογικής τέχνης, έναντι 60 εκατ. δολαρίων, ενώ είναι και ο ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου γιωτ στον κόσμο.

Επικεφαλής του καταλόγου του Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους της Ρωσίας είναι για δεύτερη διαδοχική χρονιά ο Άλισερ Ουσμάνοφ, μεγιστάνας των μετάλλων που έχει επίσης μερίδιο στα online κοινωνικά δίκτυα Facebook και VKontakte, με περιουσία 17,6 δισ. δολαρίων. Ο Άλισερ Ουσμάνοφ είναι 34ος μεταξύ των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο, σύμφωνα με το Forbes.

Ακολουθεί ο Μιχαΐλ Φρίντμαν, πρώην συνιδιοκτήτης του πετρελαϊκού ομίλου TNK-BP, ο οποίος βρίσκεται στην 41η θέση της παγκόσμιας κατάταξης με περιουσία 16,5 δισ. Δολαρίων. Τρίτος είναι ο Λεονίντ Μίκελσον, συνιδιοκτήτης της εταιρείας φυσικού αερίου Novatek, η περιουσία του οποίου αυξήθηκε κατά 3,5 δισ. δολάρια μέσα σ' ένα χρόνο φθάνοντας τα 15,4 δισ. δολάρια. Το 2012 ήταν ένατος στον κατάλογο των πλουσιότερων Ρώσων.

Μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων ρωσικών περιουσιών περιλαμβάνεται επίσης η περιουσία ενός πρώην συνιδιοκτήτη της TNK-BP, του Βίκτορ Βέκσελμπεργκ (15,1 δισεκ. δολάρια), καθώς και αυτή του προέδρου της δεύτερης μεγαλύτερης ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Loukoil, του Βαγκίτ Αλεκπέροφ (14,8 δισεκ. Δολάρια).

Η πλουσιότερη γυναίκα της Ρωσίας παραμένει η Έλενα Μπατουρίνα, σύζυγος του πρώην δημάρχου της Μόσχας Γιούρι Λουζκόφ, που με περιουσία 1,1 δισ. δολαρίων βρίσκεται στην 98η θέση. Η Μπατουρίνα απειλήθηκε με διώξεις αφού ο σύζυγός της έπεσε το 2010 σε δυσμένεια και παύθηκε από το Κρεμλίνο, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να εγκαταλείψει τη Ρωσία. Είναι η μοναδική γυναίκα στον κατάλογο του Forbes, που περιλαμβάνει 200 ονόματα.