Εξαιρέσεις από το “κούρεμα” καταθέσεων μελετά η Ευρωπαϊκή Ένωση

Το ενδεχόμενο να επιτρέψει μερικές εξαιρέσεις από μελλοντικά “κουρέματα” ανασφάλιστων καταθέσεων σε τράπεζες που αντιμετωπίζουν προβλήματα μελετά η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μία προσπάθεια να απαλύνει τις αλγεινές εντυπώσεις από την περίπτωση της Κύπρου, που έχει προκαλέσει ανησυχία σε όλη την Ευρώπη.

Σύμφωνα με προσχέδιο πρότασης που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg, οι εξαιρέσεις αυτές θα μπορούν να γίνουν “σε αυτές τις εξαιρετικές περιπτώσεις που η εξαίρεση είναι αυστηρά απαραίτητη ώστε να διασφαλίσει τη συνέχεια κρίσιμων λειτουργιών ή για να αποφευχθούν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα”. Οι εξαιρέσεις αυτές θα μπορούν ωστόσο να εφαρμοστούν μόνο αν οι καταθέσεις ανήκουν σε μεμονωμένους καταθέτες ή σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδίδεται σε “αγώνα δρόμου” για να συμφωνηθεί ένα σχέδιο πριν από την προθεσμία του Ιουνίου (που έχει τεθεί από την ίδια την ΕΕ), το οποίο θα ανοίξει το δρόμο για πιο φιλόδοξες κινήσεις στην Ευρωζώνη.

Πάντως, η νέα αυτή πρόταση προσκρούει στις αντιδράσεις της Δανίας, της Ολλανδίας, της Ισπανίας και της Φινλανδίας, που επιμένουν ότι οι διακριτικές εξαιρέσεις θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν λιγότερες, ενώ αντίθετα Γαλλία και Βέλγιο δείχνουν να είναι οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές της, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο που επικαλείται το Bloomberg.

Οι αντιδράσεις επικεντρώνονται στο γεγονός ότι οποιεσδήποτε εξαιρέσεις συμφωνηθούν θα επιβαρύνουν περισσότερο τους άλλους ανασφάλιστους καταθέτες, κάνοντας ακόμα πιο “τρομακτικό” το ενδεχόμενο ενός νέου “κουρέματος”.