Η μπλούζα του Χατζημαρκάκη έκλεψε την παράσταση στο Ευρωκοινοβούλιο

Σφοδρή κριτική στο Eurogroup άσκησαν οι ευρωβουλευτές κατά τη διάρκεια σημερινής συνεδρίασης της Ολομέλειας σχετικά με την Κύπρο, με τον Γερμανό (ελληνικής καταγωγής) ευρωβουλευτή Γιώργο Χατζημαρκάκη να κλέβει την παράσταση με ένα μπλουζάκι, μέσω του οποίου έστειλε ένα μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

“Σεβαστείτε την Κύπρο, προστατεύστε την Ευρωπαϊκή Ένωση”, ανέφερε το μπλουζάκι που φορούσε ο ευρωβουλευτής, που στην τοποθέτησή του ζήτησε από τους θεσμικούς παράγοντες της ΕΕ να πράξουν ακριβώς αυτό.

Νωρίτερα, ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν εξήγησε ότι μία πιο βαθμιαία προσαρμογή δεν ήταν εφικτή για την Κύπρο, καθώς η συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διάσωση της Κύπρου ανέρχεται μόνο στα 10 δισ. ευρώ, διαβεβαίωσε όμως ότι “το πρόγραμμα στήριξης θα επιτρέπει στην Κύπρο να επαναφέρει την υγεία της οικονομίας και να δημιουργήσει ένα πιο βιώσιμο οικονομικό μοντέλο”.

Οι εξηγήσεις του, ωστόσο, δεν έπεισαν τον Χάνες Σβόμποντα, επικεφαλής των Σοσιαλιστών, που χαρακτήρισε “σχεδόν αποικιοκρατική” τη συμπεριφορά της Γερμανίας, καλώντας μάλιστα την Κομισιόν να διαλύσει την τρόικα, ούτε και τον επικεφαλής των Φιλελευθέρων, Γκι Φερχόφσταντ, που επεσήμανε πως η τρόικα και ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ πρέπει να απαντήσουν σε “δύσκολες ερωτήσεις”, και αν δε δοθούν οι απαραίτητες απαντήσεις, τότε θα πρέπει να συσταθεί μία εξεταστική επιτροπή για την υπόθεση.

Αλλά και ο Ζαν Πολ Γκοζ, από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, έκανε λόγο για “φρικτή πολιτική επικοινωνίας” του Eurogroup, που διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στο “φιάσκο” της Κύπρου, ενώ από την πλευρά των Πρασίνων ο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ υποστήριξε ότι η αληθινή λύση για την Κύπρο θα ήταν η επανένωση του νησιού, ώστε να ενισχυθεί η δυναμική της ανάπτυξης και των επενδύσεων.