Μέρκελ: Θα πρέπει να επιτρέπεται η χρεοκοπία κάποιων τραπεζών

Την άποψη ότι θα πρέπει να επιτρέπεται να χρεοκοπούν οι τράπεζες χωρίς επιχειρησιακό μοντέλο εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, χαιρετίζοντας παράλληλα τις προτάσεις της Κομισιόν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, οι οποίες, όπως ανέφερε, θα πρέπει να συζητηθούν και να εγκριθούν γρήγορα.

Απευθυνόμενη σε ένα κοινό τραπεζιτών κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης της ομοσπονδίας των τραπεζών, η καγκελάριος υπογράμμισε ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος όσον αφορά τις ρυθμίσεις του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αλλά προειδοποίησε ότι απομένει ακόμη "πολλή δουλειά". "Υποσχεθήκαμε στους πολίτες ότι κάθε αγορά, κάθε παράγοντάς της, κάθε χρηματοπιστωτικό προϊόν, θα υπόκεινται σε κανόνες και ακόμη είμαστε μακριά", συνέχισε, ευχόμενη η G20 να συνεχίσει τις προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η Μέρκελ εξήγησε ότι το Βερολίνο δεν έχει τη δυνατότητα να εφαρμόσει νέα μέτρα για την ανάκαμψη της οικονομίας χωρίς να "χάσει την εμπιστοσύνη" την οποία απολαμβάνει στη διεθνή σκηνή. "Δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε για δεύτερη φορά μεγάλα προγράμματα ανάκαμψης" σημείωσε. Αναφερόμενη στις χώρες που ζητούν να στηριχθεί η ανάπτυξη μέσω μιας πολιτικής αύξησης της ζήτησης, επανέλαβε, όπως έχει κάνει πολλές φορές τους τελευταίους μήνες, ότι είναι ανάγκη να γίνουν μεταρρυθμίσεις και να προχωρήσει η δημοσιονομική εξυγίανση.

Την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λου είχε κάνει έκκληση στο Βερολίνο να βοηθήσει προς την κατεύθυνση της αύξησης της ζήτησης, όμως η γραμμή που ακολουθεί η γερμανική κυβέρνηση δεν άλλαξε.