Άσμουσεν: Νομικά αδύνατη η έξοδος από την Ευρωζώνη

Την ανάγκη εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων προκειμένου να αποφευχθεί η έξοδος κάποιου κράτους από την Ευρωζώνη επισημαίνει το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιοργκ Άσμουσεν, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του για το ενδεχόμενο  οι κυβερνήσεις των υπερχρεωμένων χωρών να επιβραδύνουν τις μεταρρυθμιστικές τους προσπάθειες.

“Νομικά δεν είναι δυνατή η έξοδος από την Ευρωζώνη”, τονίζει σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Stuttgarter Zeitung ο Άσμουσεν, και προσθέτει: “Πιο σημαντικό ακόμα είναι όμως να επιδείξουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι μέσα στους επόμενους μήνες την βούληση να μην φτάσουν τα πράγματα ως εκεί”

Ο Άσμουσεν ξεκαθαρίζει επίσης ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να εξυγιάνει τους προϋπολογισμούς των κρατών και υπογραμμίζει ότι είναι λάθος να νομίζει κάνεις ότι η νομισματική πολιτική είναι όπλο που λύνει όλα τα προβλήματα. “Αν σε μία χώρα δεν υπάρχει κυβέρνηση επειδή ο λαός δεν εμπιστεύεται την πολιτική τάξη, αυτό είναι κάτι που η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να διορθώσει. Το ίδιο συμβαίνει και όταν μία χώρα δεν έχει κάνει τίποτα για να υλοποιήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και έχασε την ανταγωνιστικότητά της. Η ΕΚΤ δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κυβερνητική πολιτική, να εξυγιάνει τους προϋπολογισμούς και τις τράπεζες”, σημειώνει το στέλεχος της ΕΚΤ, που πάντως αναγνωρίζει πως η Ευρώπη βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι πριν από 15 μήνες. “Δεν έχει ακόμη βρεθεί λύση για το πώς οι τράπεζες θα εκκαθαρίζονται χωρίς να επιβαρύνεται ο φορολογούμενος”, αναφέρει εξάλλου, σχολιάζοντας ότι η περίπτωση της Κύπρου ήταν μοναδική.

Αναδεικνύει επιπλέον την ανάγκη δημιουργίας Δημοσιονομικής Ένωσης, καθώς, όπως είπε, δεν είναι σωστή η διάκριση ανάμεσα στους λιτούς Βορειοευρωπαίους και τους ελαστικούς Νοτιοευρωπαίους. “Για τους Δανούς, παραδείγματος χάριν, η Γερμανία συγκαταλέγεται στον Νότο. Είναι αλήθεια ότι σήμερα έχουμε μία Ευρώπη πολλών ταχυτήτων. Υπάρχουν χώρες που έχουν το ευρώ και άλλες που δεν το έχουν, άλλες που είναι μέλη της Σένγκεν και κάποιες που δεν είναι. Οι 25 από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν υιοθετήσει το Δημοσιονομικό Σύμφωνο. Δεν πρέπει όλα αυτά να τρομάζουν, αλλά καθιστούν πιο δύσκολη την διάκριση του ποιος ανήκει πού. Υπάρχει, κατά συνέπεια, έλλειμμα διαφάνειας. Το ευρώ, ως σχέδιο συνοχής, αποτελεί σημαντική πρόοδο για την Ευρωζώνη και για την Γερμανία, αλλά και τον πυρήνα για την περαιτέρω ανάπτυξη ολόκληρης της Ευρώπης”, επισημαίνει.