Κύπρος : Ετοίμαζαν κούρεμα πριν το Eurogroup, εν αγνοία Αναστασιάδη

Νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως σχετικά με το δραματικό παρασκήνιο γύρω από το Eurogroup της 15ης Μαρτίου, το οποίο και αποφάσισε το κούρεμα των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα το news.gr, ο υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής, είχε δώσει εντολή για να συνταχθεί νομοσχέδιο, που να προβλέπει το κούρεμα των καταθέσεων, πριν τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ! Μάλιστα, όπως αποδεικνύεται, εν αγνοία του επικεφαλής της κυβέρνησης !

Έγγραφο, που απέστειλε ο πρόεδρος Αναστασιάδης στο υπουργείο Οικονομικών, με ημερομηνία 20 Μαρτίου – δηλαδή μεταξύ των δύο Eurogroup – θέτει το εξής κρίσιμο ερώτημα :

"Ποιος εκ των λειτουργών, που συνόδευαν τον υπουργό Οικονομικών, έδωσε οδηγίες το πρωί της 15ης Μαρτίου 2013, προ της συνόδου του EUROGROUP, στη Νομική Υπηρεσία του κράτους για να ετοιμαστεί νομοσχέδιο με πρόνοιες αποκοπής ποσοστών (haircut) από τις καταθέσεις στις Τράπεζες.

Από πού έλαβε εντολές για κάτι ανάλογο, όταν οι πάντες που συμμετείχαν στην αποστολή εγνώριζαν τις αμετάκλητες οδηγίες μου ότι ούτε προς συζήτηση δεν θα έπρεπε να γίνει αποδεκτή μια ανάλογη πρόταση."

Είναι προφανές ότι ο τότε υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής, πήγαινε στο Eurogroupαποφασισμένος να πει το "Ναι" στο κούρεμα καταθέσεων, χωρίς να έχει ενημερώσει το Νίκο Αναστασιάδη και τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης.

Επιπλέον, στο ίδιο έγγραφο, ο Κύπριος πρόεδρος ζητά ενημέρωση για το "ποιοι διαπραγματεύονται την αποξένωση (των παραρτημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα) και τι κόστος ή όφελος θα έχουμε από την εν λόγω συμφωνία".

Πέραν όλων αυτών, ζητούνται και άλλα στοιχεία για τον τρόπο υπολογισμού του χρέους, και της βιωσιμότητάς του, καθώς και πλήρη ανάλυση για το τι περιλαμβάνει η συμφωνία του Eurogroup.

Γίνεται πλέον ξεκάθαρο ότι ο Νίκος Αναστασιάδης είχε έλλειμμα ενημέρωσης από το Μιχάλη Σαρρή για τις εξελίξεις, από τη στιγμή, μάλιστα, που ο πρόεδρος είχε δώσει διαφορετικές εντολές για την πολιτική, που θα έπρεπε να ακολουθηθεί από την κυβέρνησή του.

Μετά από αυτές τις αποκαλύψεις, αναμένονται νέες και ραγδαίες εξελίξεις στην πολιτική σκηνή της Μεγαλονήσου.