Reuters: “Κούρεμα” σε διατραπεζικές καταθέσεις μελετά η ΕΕ

Πρόταση που θα επιβάλλει απώλειες στις διατραπεζικές καταθέσεις τραπεζών που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα θα μελετήσουν αυτήν την εβδομάδα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, σε ένα προσχέδιο νόμου που θα προβλέπει και “κούρεμα” για τους μεγαλοκαταθέτες.

Οι υπουργοί Οικονομικών, που θα συναντηθούν την Παρασκευή στο Δουβλίνο, θα συζητήσουν για τα χαρακτηριστικά ενός τέτοιου νόμου, που θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ από το 2015, και σε ένα σχετικό έγγραφο που επικαλείται το Reuters υπάρχουν σημειώσεις που αφορούν το “κούρεμα” και των διατραπεζικών καταθέσεων.

“Αν και αναγνωρίζεται ότι η συμμετοχή των διατραπεζικών παθητικών μπορεί να ενέχει συγκεκριμένους κινδύνους, είναι προτιμότερο αυτά τα παθητικά να μην εξαιρούνται”, αναφέρει το έγγραφο.

Πάντως, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θεωρείται βέβαιο πως θα προκαλέσει τη δυσαρέσκεια πολλών στην Ευρωζώνη, καθώς ήδη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πασχίζει να ξεμπλοκάρει το “πάγωμα” του διατραπεζικού δανεισμού που παρατηρείται στη ζώνη του ευρώ. Άλλωστε, σοβαρές επιφυλάξεις αναφορικά με την ιδέα αυτή εξέφρασαν πρόσφατα αξιωματούχοι από τη Γαλλία και την Ιταλία.