Λαγκάρντ: Να κλείσουν και τράπεζες όπου αυτό απαιτείται

Την άποψη ότι χρειάζεται πολιτική με περισσότερες συλλογικές λύσεις ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη εξέφρασε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, σε ομιλία της σε σημερινή εκδήλωση στο “Οικονομικό Κλαμπ” της Νέας Υόρκης για τις παγκόσμιες δράσεις πολιτικής που απαιτούνται ώστε να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση.

Όπως τόνισε, μια επιλογή είναι η άμεση ανακεφαλαιοποίηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας των προβληματικών τραπεζών που έχουν συστημικές επιπτώσεις. Πέρα απ' αυτό, επεσήμανε χαρακτηριστικά, η Ευρωζώνη χρειάζεται μια πραγματική τραπεζική ένωση που θα ενισχύσει τα θεμέλια της νομισματικής ένωσης και αυτό θα συμβάλει στην ασφάλεια των καταθέσεων και ενός υγιούς τραπεζικού συστήματος, εξασφαλίζοντας χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Η Λαγκάρντ αναγνώρισε ότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν καταφέρει πολλά τον τελευταίο καιρό, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ενώ η συμφωνία για τον ενιαίο εποπτικό μηχανισμό θα συμβάλει και στην ανακούφιση του χρέους της Ελλάδας. Όπως επεσήμανε, θα πρέπει να χαιρετιστεί αυτή η εξέλιξη και δεν είναι εύκολο για τις 17 χώρες της Ευρωζώνης να συμφωνήσουν για την εφαρμογή μεγάλων πολιτικών πρωτοβουλιών σε ένα τέτοιο σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

Στη συνέχεια, η επικεφαλής του ΔΝΤ επισήμανε ότι λόγω της ανεπαρκούς οικονομικής αναδιάρθρωσης, η νομισματική πολιτική ακολουθεί την τακτική των “περιστρεφόμενων τροχών”. Σε όλη την ευρωπαϊκή περιφέρεια, σημείωσε, η πιστωτική ικανότητα έχει συρρικνωθεί κατά 5% από την έναρξη της κρίσης και το χτύπημα σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις είναι ιδιαίτερα σκληρό.

Σύντομη αναφορά έκανε και στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι αν και οι αριθμοί είναι μικροί σε σχέση με το μέγεθος της ευρωζώνης, εντούτοις το πρόβλημα είναι περίπλοκο και απαιτείται η επίλυση των προβλημάτων.

Τέλος, υποστήριξε ότι σε πάρα πολλές χώρες έχουν βελτιωθεί οι χρηματοπιστωτικές αγορές, αλλά δεν μεταφράζονται και σε βελτιώσεις στην πραγματική οικονομία και στις ζωές των ανθρώπων.