Reuters: Η Κύπρος οδεύει προς την έξοδο…

Τις συνέπειες από ενδεχόμενη έξοδο της Κύπρου από το ευρώ, περιγράφειο αρθρογράφος του Reuters, Hugo Dixon.

Όπως υποστηρίζει στο κείμενό του, είναι ανόητο να ξεχάσει κανείς την Κύπρο, τώρα που δεν βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μετά από τη διάσωση των 10 δισ. ευρώ και την αποτροπή ενός bank run.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το μικρό νησί της Μεσογείου οδεύει στην έξοδο από το ευρώ. Αυτό θα είχε καταστροφικές συνέπειες στον πλούτο, θα ενισχύσει τον πληθωρισμό, θα οδηγήσει σε χρεοκοπία και θα αφήσει την Κύπρο χωρίς φίλους σε μια προβληματική γειτονιά.

Ο αρθρογράφος τονίζει ότι ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης είναι κατά της εξόδου από το ευρώ, αλλά το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης θέλει την έξοδο.

"Εάν η Κύπρος επαναφέρει την κυπριακή λίρα, η αξία της θα καταρρεύσει. Κανείς δεν ξέρει πόσο, αλλά οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι μπορεί να είναι και μέχρι 50%. Οι Κύπριοι διαμαρτύρονται για το μαζικό κούρεμα που υπέστησαν οι μεγάλοι καταθέτες στις δύο μεγαλύτερες τράπεζες. Μια τέτοια σημαντική υποτίμηση θα κατέστρεφε τον πλούτο όλων των άλλων καταθετών", αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Η χρεοκοπία ίσως μοιάζει ελκυστική επιλογή, καθώς η Λευκωσία θα πετάξει από πάνω της ένα πολύ μεγάλο χρέος. Αλλά δεν θα είναι απλό. Θα έχει να αντιμετωπίσει αγωγές, και εάν η κεντρική τράπεζα της Κύπρου δεν κατορθώσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του ELA, θα πρέπει να αναλάβει το κόστος η ΕΚΤ. "Η ευρωζώνη δεν θα είναι καθόλου ικανοποιημένη, και τουλάχιστον, θα επιμείνει σε κάποιο σχέδιο αποπληρωμής του χρέους".

Όπως εκτιμά ο Hugo Dixon, "η Κύπρος θα αρνηθεί να πληρώσει. Όμως δεν είναι Αργεντινή. Το μικρό της μέγεθος την καθιστά ευάλωτη στο να δεχθεί ισχυρές πιέσεις. Εάν προσπαθήσει να τηρήσει σκληρή στάση έναντι των εταίρων της στην ευρωζώνη, το πιθανότερο είναι ότι και οι ίδιοι θα απαντήσουν "παίζοντας σκληρά. Μπορεί ίσως να βρουν έναν τρόπο για να βγάλουν την Κύπρο από την Ευρωπαϊκή Ένωση".