Εκτάκτως στην Πορτογαλία κλιμάκιο της τρόικας

Νέα, έκτακτη επίσκεψη αναμένεται να πραγματοποιήσει εντόις των επόμενων εβδομάδων κλιμάκιο της τρόικας στην Πορτογαλία, μετά την ακύρωση εκ μέρους του Συνταγματικού Δικαστηρίου πολλών από τα μέτρα λιτότητας που είχαν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του κράτους για το 2013.

“Η παρουσίαση των δημοσιονομικών εξοικονομήσεων για το 2014 αποτελεί το προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης” των δύο δισ. ευρώ, από το σύνολο των 78 δισ. ευρώ του δανείου που έχει συμφωνηθεί να χορηγηθεί στη χώρα, επισημαίνει το υπουργείο Οικονομικών της χώρας.

Κατόπιν του τακτικού τριμηνιαίου ελέγχου της πορτογαλικής οικονομίας από το κλιμάκιο της τρόικας τον περασμένο μήνα, η Λισαβόνα ήδη έχει δεσμευθεί να φέρει εις πέρας άλλο ένα σχέδιο περικοπών των δημοσίων δαπανών της, προκειμένου να εξοικονομηθούν περίπου 4 δισ. ευρώ έως το 2015.

Χθες, μετά τις ανατρεπτικές εξελίξεις για την πορεία του προγράμματος λιτότητας που σηματοδότησε η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τη Λισαβόνα να τηρήσει στο έπακρο τους δημοσιονομικούς στόχους, ενώ ο πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο διεμήνυσε πως η πορεία των περικοπών θα τηρηθεί χάρη στις μειώσεις στους προϋπολογισμούς τομέων όπως η υγεία, η παιδεία και η κοινωνική πρόνοια.