Στοιχεία για στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς ζητά ο Αβ. Νεοφύτου

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ζήτησε να μάθει αν συνδεδεμένα πρόσωπα της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς είχαν μη εξυπηρετούμενα δάνεια στη Λαϊκή Τράπεζα, τα οποία σήμερα θα κληθεί να καταβάλει ο Κύπριος πολίτης. Αν, είπε, υπάρχει τέτοιο θέμα χωρίς να ενημερωθεί η τρόικα, “τότε δημιουργείται μείζον παγκόσμιο θέμα”.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου ανέφερε ότι θα διερευνήσει το θέμα.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου έθεσε, επίσης, θέμα για την εξαίρεση των ασφαλιστικών εταιρειών από το “κούρεμα” στις τράπεζες και τόσο ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης, όσο και ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, δεσμεύτηκαν να επανεξετάσουν το θέμα. “Δεν ευνοώ τις εξαιρέσεις, γιατί στην ουσία καλούνται οι μέτοχοι να πληρώσουν την κοινωνική πολιτική του κράτους”, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου ζήτησε τις λίστες μεταφοράς χρημάτων στο εξωτερικό, τις παραμονές του “κουρέματος”. Επίσης, ζήτησε να δοθεί αναλυτικά το ιστορικό του ELA και στοιχεία για δάνεια στελεχών τραπεζών από το 2008.

Η ΕΔΕΚ επανέφερε το θέμα για κύρωση από τη Βουλή του μνημονίου που συνομολόγησε η κυβέρνηση με την τρόικα. Σε δηλώσεις του, ο γραμματέας της ΚΕ του Κινήματος, Δημήτρης Παπαδάκης, ανέφερε ότι η ΕΔΕΚ θα εξαγγείλει αύριο πρωτοβουλία για ένα εθνικό φόρουμ διαλόγου απαλλαγής από τον μηχανισμό στήριξης και την τρόικα. “Δεν είναι νοητό το μνημόνιο να κατατίθεται για κύρωση στα κοινοβούλια έξι χωρών της Ευρωζώνης, αλλά να μην κατατίθεται στη Βουλή τής άμεσα ενδιαφερόμενης χώρας”, είπε ο κ. Παπαδάκης.

Ο κ. Παπαδάκης υποστήριξε ότι υπήρξε “απαράδεκτη αφαίρεση πρόνοιας από το προσχέδιο του μνημονίου”, με βάση την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία θα μπορεί ν' αποδεσμευτεί, όταν είναι σε θέση ν' αποπληρώσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις. Εξίσου απαράδεκτη χαρακτήρισε και την απουσία πρόνοιας που να απαγορεύει την πώληση του δανείου σε τρίτη χώρα.