Χ. Γεωργιάδης: Λάθη δεν έγιναν μόνο στην Κύπρο

Ιδιαίτερα αισιόδοξος για το μέλλον της κυπριακής οικονομίας εμφανίστηκε ο νέος υπουργός Οικονομικών της χώρας, Χάρης Γεωργιάδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN.

Ο κ. Γεωργιάδης ξεκαθάρισε πως ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, τάχθηκε εξαρχής εναντίον της αρχικής συμφωνίας του Eurogroup, που περιελάμβανε και "κούρεμα" καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ και παραδέχθηκε ότι έγιναν λάθη από την κυπριακή πλευρά, αλλά όχι μόνο από αυτήν.

Ο υπουργός τόνισε ότι ο δρόμος θα είναι δύσκολος για την Κύπρο, καθώς η οικονομία της χώρας δέχεται ένα "ηλεκτροσόκ" και αναμένεται σημαντική ύφεση και αύξηση της ανεργίας, όμως δήλωσε αισιόδοξος, υποστηρίζοντας πως η κυπριακή οικονομία έχει "εξαιρετικές προοπτικές".

Ερωτηθείς για το ποιες είναι αυτές οι προοπτικές, από τη στιγμή που ουσιαστικά καταστρέφεται το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας, ο κ. Γεωργιάδης αρνήθηκε ότι πρόκειται για "καταστροφή" και επεσήμανε πως η Κύπρος θα αποκτήσει ένα πιο υγιές τραπεζικό σύστημα, ενώ σχολίασε πως η Κύπρος παραμένει ένας ιδιαίτερα ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις, καθώς η φορολογία είναι ακόμα χαμηλή, υπάρχει εξαιρετικό νομικό και θεσμικό πλαίσιο, καθώς και συμφωνίες αποφυγής της διπλής φορολόγησης.

Υπενθύμισε ακόμα πως στόχος του προγράμματος διάσωσης δεν είναι να καταστρέψει την οικονομία, αλλά να βελτιώσει τις βάσεις του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ενώ διαβεβαίωσε πως η έξοδος από το ευρώ ή την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αποτελεί ούτε επιλογή, αλλά ούτε και πρόθεση της Κύπρου και δεσμεύτηκε πως η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να διορθώσει τα προβλήματα του τραπεζικού τομέα.

"Η Κύπρος παραμένει εξαιρετικό μέρος για επενδύσεις, όπως και εξαιρετικός τουριστικός προορισμός, ο ήλιος ακόμα λάμπει στην Κύπρο, ξέρετε", σημείωσε κλείνοντας.