Εξάλειψη της ακραίας φτώχειας ως το 2030 θέλει η Παγκόσμια Τράπεζα

Την εξάλειψη της ακραίας φτώχειας από τον πλανήτη ως το 2030 και τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των πιο ευάλωτων ανθρώπων στις αναπτυσσόμενες χώρες έθεσε σήμερα ως στόχο ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τζιμ Γιονγκ Κιμ.

"Ένας κόσμος απαλλαγμένος από την φτώχεια και από τον οικονομικό αποκλεισμό είναι στο χέρι μας”, σημείωσε σε ομιλία του στο πανεπιστήμιο Τζόρτζταουν της Ουάσινγκτον ο Κιμ, και πρόσθεσε: “Το να υλοποιήσουμε τον στόχο αυτόν θα απαιτήσει όμως εξαιρετικές προσπάθειες. Αλλά ποιος μπορεί σήμερα ακόμη να αμφισβητήσει ότι η προσπάθεια αυτή αξίζει τον κόπο;".

Ο πρώην πανεπιστημιακός ζήτησε τη βοήθεια των 188 κρατών-μελών της Παγκόσμιας Τράπεζας ώστε να πέσει το ποσοστό των ανθρώπων οι οποίοι ζουν με λιγότερο από 1,25 δολάριο την ημέρα από το 21% που είχε καταγραφεί το 2010 στο 3% το 2030. Ο αριθμός των ανθρώπων αυτών (1,2 δισ. το 2010) οφείλει να μειωθεί σε περίπου 600 εκατ. ανθρώπους το 2030, που θα είναι το 3% του παγκόσμιου πληθυσμού το 2030, κατά τις εκτιμήσεις αναλυτών της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Το 2012, σύμφωνα με οικονομολόγους, το ποσοστό της φτώχειας στον αναπτυσσόμενο κόσμο ανήλθε σε 19%, ή περίπου 1,1 δισ. πρόσωπα σε όλον τον πλανήτη. Η φτώχεια παγκοσμίως μειωνόταν με ρυθμό 1% ετησίως από το 1981 ως το 2010, σύμφωνα με δεδομένα της Τράπεζας.

"Δε θα είναι εύκολο πράγμα να τελειώνουμε με την φτώχεια, η προσπάθεια θα γίνεται δυσχερής επειδή όσοι θα παραμένουν εγκλωβισμένοι στη φτώχεια θα είναι και οι πλέον απρόσιτοι" για την Τράπεζα, υπογράμμισε ο Κιμ.

Στην ομιλία του ο Κιμ έθεσε ακόμα έναν πολύ δύσκολα επιτεύξιμο αλλά και μετρήσιμο στόχο: να αυξηθεί το εισόδημα του 40% των φτωχότερων ανθρώπων του πλανήτη σε κάθε χώρα. "Δεν θα πρέπει, απλά, να παρακολουθούμε την πρόοδο στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, αλλά και να εξετάσουμε κατ' ευθείαν τι απέγινε η βελτίωση της κατάστασης" των πιο φτωχών, επεσήμανε.

Ο Κιμ στάθηκε πάντως στην διεθνή οικονομική συγκυρία, επισημαίνοντας πως αποτελεί πηγή σοβαρής ανησυχίας η παγκόσμια οικονομική κρίση τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια, η οποία "δε μοιάζει να εξασθενεί", όπως τόνισε αναφερόμενος "στις εξελίξεις στην Κύπρο". Ανοίγοντας μια παρένθεση για την Ευρώπη, είπε πως "είναι πολύ νωρίς για να ανακηρύξουμε τη νίκη". Οι πολιτικές λιτότητας, ανέφερε ο Κιμ, συνεχίζουν "να βαραίνουν στην ανάπτυξη" στις πλούσιες χώρες.

"Θα πρέπει οπωσδήποτε να συμμετέχουν στην ανάπτυξη οι φτωχοί", τόνισε ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας. Ο Κιμ αναφέρθηκε σε "δυνητικά σοκ" που μπορεί να ακυρώσουν τις προσπάθειες που συντελούνται: τις περιβαλλοντικές καταστροφές, οι οποίες απειλούν εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές αλλά και μια νέα διατροφική, ή χρηματοπιστωτική, διεθνή κρίση.