Δημητριάδης: Σταδιακά θα αρθούν οι τραπεζικοί περιορισμοί

“Δεν μπορώ να σας πω αν θα περάσουν επτά ή δεκατέσσερις μέρες πριν αρθούν οι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων. Πρέπει να τους άρουμε σταδιακά”. Αυτό δηλώνει στους Financial Times ο κεντρικός τραπεζίτης της Κύπρου, Πανίκος Δημητριάδης, σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει τους Κύπριους, αλλά και τις αγορές.

Όπως τονίζει ο κ. Δημητριάδης, το σχέδιο διάσωσης θα μετατρέψει την Τράπεζα Κύπρου σε μία από τις καλύτερα κεφαλαιοποιημένες στον κόσμο.

Αποκρούοντας τις κατηγορίες που πολλοί του απευθύνουν σχετικά με τις κινήσεις του το τελευταίο διάστημα, ο κ. Δημητριάδης επιρρίπτει ευθύνες στην πολιτική ηγεσία της Κύπρου και στο Eurogroup. “Πολλοί πολιτικοί είναι μπερδεμένοι με το ποιος έκανε τι. Αυτό που κάναμε ήταν να εφαρμόσουμε, όσο το δυνατόν πιο συντεταγμένα, αυτό που συμφωνήθηκε στο Eurogroup. Δε λάβαμε μέρος σε αυτήν την απόφαση, ήταν πολιτική απόφαση. Υποψιάζομαι πως, όταν οι άνθρωποι συνειδητοποιήσουν τι πραγματικά συνέβη, θα καταλάβουν ότι η κεντρική τράπεζα διαδραμάτισε πλήρη ρόλο στη σταθεροποίηση της κατάστασης”, σχολιάζει.

Ο κ. Δημητριάδης επισημαίνει ακόμα ότι “κληρονόμησε” ως κεντρικός τραπεζίτης έναν τραπεζικό τομέα που έπεσε θύμα “αχρείαστης και σε κάποιες περιπτώσεις απρόσεκτης” επέκτασης, ξεκαθαρίζοντας πως “παρακίνησα έντονα την κυβέρνηση να απευθυνθεί στο μηχανισμό στήριξης της ΕΕ. Από τότε και στο εξής προειδοποίησα μέσω διάφορων συνεντεύξεων, ομιλιών και δηλώσεων για την άμεση ανάγκη επίτευξης συμφωνίας με την τρόικα”.