37,5% κούρεμα και 22,5% “κλείδωμα” στις καταθέσεις της Τρ. Κύπρου

Κατά 37,5% θα “κουρευτούν” τελικά οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου, ενώ ένα επιπλέον ποσοστό 22,5% θα παραμείνει "κλειδωμένο" μέχρι την ολοκλήρωση και παράδοση της έκθεσης αποτίμησης των περιουσιακών στοιχείων της Τράπεζας, όπως αναφέρεται στο σχετικό Διάταγμα που υπογράφει ο κεντρικός τραπεζίτης Πανίκος Δημητριάδης.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται στο εν λόγω Διάταγμα, το 37,5% του υπερβάλλοντος τις 100.000 ευρώ μέρους των καταθέσεων μετατρέπεται σε συνήθεις μετοχές τάξης Α', με τιμή μετατροπής ένα ευρώ ονομαστικής αξίας για κάθε ένα ευρώ του ποσού.

Το υπόλοιπο 22,5% του υπερβάλλοντος ποσού μηδενίζεται και αντικαθίσταται από τίτλο που μπορεί σε διάστημα 90 ημερών από την ολοκλήρωση και παράδοση της έκθεσης αποτίμησης των περιουσιακών στοιχείων της Τράπεζας να μετατραπεί είτε σε μετοχές τάξης Α' της Τράπεζας Κύπρου, που θα εκδοθούν και θα κατανεμηθούν με τιμή μετατροπής ένα ευρώ ονομαστικής αξίας μετοχών για κάθε ένα ευρώ του κεφαλαίου του τίτλου, είτε σε κατάθεση, με τιμή μετατροπής ένα ευρώ για κάθε ένα ευρώ του κεφαλαίου του τίτλου, πλέον πρόσθετου τόκου, που υπολογίζεται με επιτόκιο προσαυξημένο κατά δέκα μονάδες βάσης.

Όσο για το εναπομείναν 40% του ποσού, αυτό μηδενίζεται και αντικαθίσταται προσωρινά από τίτλο που, περιλαμβανομένου του τόκου που υπολογίζεται με επιτόκιο ίσο αυτού που εφαρμόζεται κατά την έναρξη ισχύος του Διατάγματος, προσαυξημένο κατά 10 μονάδες βάσης, υπόκειται σε μετατροπή σε κατάθεση, στο σύνολό του ή εν μέρει, με τιμή μετατροπής ένα ευρώ για κάθε ένα ευρώ του κεφαλαίου και δεδουλευμένων τόκων του τίτλου.

Με άλλο Διάταγμα της Κεντρικής Τράπεζας, καθορίζονται τα περιουσιακά στοιχεία της Λαϊκής Τράπεζας που μεταφέρονται στην Τράπεζα Κύπρου.

Έτσι, όπως αναφέρεται στο Διάταγμα, η Λαϊκή μεταβιβάζει στην Κύπρου όλα τα περιουσιακά της στοιχεία, τους τίτλους ιδιοκτησίας και τα δικαιώματα, εκτός από:

1. Μετοχές σε θυγατρικές της Λαϊκής που έχουν συσταθεί σε δικαιοδοσίες εκτός της Κυπριακής Δημοκρατίας
2. Όλα τα περιουσιακά στοιχεία του υποκαταστήματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, εξαιρουμένων των δικαιωμάτων της Λαϊκής σε δάνεια που έχουν συναφθεί από το εν λόγω υποκατάστημα ή σε οποιαδήποτε δάνεια για τα οποία το εν λόγω υποκατάστημα λειτουργεί ως πιστωτής
3. Όλα τα περιουσιακά στοιχεία της Λαϊκής που πωλήθηκαν στην Τράπεζα Πειραιώς, βάσει της συμφωνίας για την απορρόφηση των υποκαταστημάτων της στην Ελλάδα.
4. Για τα πρόσωπα από τα οποία η Λαϊκή έχει δανειακές απαιτήσεις (πλην του υποκαταστήματος στο Ηνωμένο Βασίλειο), το ποσό που ισούται με το ποσό κατά το οποίο η κατάθεση με τη Λαϊκή Τράπεζα στις 22:00 στις 26 Μαρτίου 2013 υπερβαίνει το ποσό της κατάθεσης που μεταφέρεται με το Διάταγμα.
5. Για τα πρόσωπα με καταθέσεις στο υποκατάστημα του Ηνωμένου Βασιλείου, από τα οποία η Λαϊκή έχει δανειακές απαιτήσεις, το ποσό είναι αναγκαίο για να διασφαλίζεται η κατάλληλη προστασία συμφωνιών συμψηφισμού.
6. Αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις της Λαϊκής.

Από τις υποχρεώσεις της, η Λαϊκή μεταβιβάζει στην Κύπρου τις εξής:

1. Τις υποχρεώσεις σε σχέση με την παροχή έκτακτης ρευστότητας από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, μέσω του μηχανισμού παροχής έκτακτης ρευστότητας.
2. Τις υποχρεώσεις ΄έναντι οποιουδήποτε προσώπου που εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της παραγράφου 8 των περί της Λειτουργίας Σχεδίου Προστασίας Καταθέσεων και Εξυγίανσης Πιστωτικών και Άλλων Ιδρυμάτων Κανονισμού, εκτός στο βαθμό που η υποχρέωση αυτή υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ. Για καταθέσεις στο όνομα εμπιστευματοδόχου ή εντολοδόχου, το πρόσωπο που εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής αυτό είναι το πρόσωπο για το οποίο κατέχονται οι εν λόγω καταθέσεις.
3. Καταθέσεις πιστωτικών ιδρυμάτων, ασφαλιστικών εταιρειών, της Γενικής Κυβέρνησης και Εγχώριων Επικουρικών Χρηματοοικονομικών Οργανισμών και Φορέων που δεν είναι εγγεγραμμένοι στον Έφορο Εταιρειών.
4. Υποχρεώσεις που προκύπτουν από συμφωνίες επαναγοράς χρηματοοικονομικών μέσων (repo transactions).
5. Καταθέσεις τις οποίες κατέχει η JCC Payment Systems Ltd.
6. Φιλανθρωπικά ιδρύματα
7. Σχολεία και Εκπαιδευτικά ιδρύματα