Αναστασιάδης: Μας κάνανε πειραματόζωο

Να βάλει τέλος στα σενάρια εξόδου της Κύπρου από το ευρώ επιχειρεί ο Νίκος Αναστασιάδης τονίζοντας ότι η Κύπρος δεν έχει καμία πρόθεση να εγκαταλείψει το ευρώ.

Παράλληλα χαρακτηρίζει "ελεγχόμενη" την κατάσταση της χώρας και σύμφωνα με το Reuters δήλωσε "δεν έχουμε καμία πρόθεση να αφήσουμε το ευρώ". Αναφερόμενος στη συμφωνία διάσωσης της κυπριακής οικονομίας τόνισε πως απέτρεψε τον κίνδυνο χρεοκοπίας.

Ο κ. Αναστασιάδης άφησε αιχμές κατά της προηγούμενης κυβέρνησης και έδωσε διαβεβαιώσεις για διαφύλαξη των ταμείων προνοίας, απόδοση ευθυνών και μη μείωση των μισθών των δημόσιων υπαλλήλων.

Σύμφωνα με το stockwatch τόνισε η κυβέρνηση του παρέλαβε ένα χρεοκοπημένο κράτος και κλήθηκε να αναλάβει την κατάσταση με τα δεδομένα που είχε ενώπιον της.

Σημείωσε εξάλλου ότι πρέπει να κάνουμε αυτοκριτική, τονίζοντας ότι οι πλείστες των αποφάσεων οδήγησαν στο να υποθηκευτεί το μέλλον της Κύπρου.

Με έντονο ύφος ο κ. Αναστασιάδης υπέδειξε ότι για εννέα μήνες κράτησαν μια χρεοκοπημένη τράπεζα στη ζωή η οποία απορρόφησε 11 δισ. ΕΥΡΏ από το μηχανισμό στήριξης.

Είπε επίσης ότι δεν πήραν απόφαση μέχρι να υπάρξει νέα κυβέρνηση.

Επισήμανε ταυτόχρονα ότι για τα 10 δισ. ευρώ του κράτους μας επέβαλαν δυσβάσταχτους όρους και διερωτήθηκε πόσο σοβαρή είναι η θέση των αρχών εκείνων που επέτρεπαν σε μια τράπεζα να απορροφήσει 11 δισ. ευρώ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η κατάσταση είναι τραγική, η κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία 29 μέρες και να μην της αποδίδουν όλες τις ευθύνες.

Έκανε λόγο για πρωτόγνωρες απαιτήσεις των εταίρων μας που υποχρεώνουν την Κύπρο να αποτελέσει πειραματόζωο.

Τόνισε πάντως ότι ο λαός θα ξαναβρεί την πορεία του και η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μέτρα και κίνητρα για ξένες και ντόπιες επενδύσεις.

Ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι μέσα από τη συμφωνία του Eurogroup εξασφαλίστηκε η σωτηρία του τόπου, ξεπεράστηκε η άτακτη χρεοκοπία της Λαϊκής Τράπεζας και διασφαλίστηκε η ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου.

Σημείωσε επίσης ότι τα προσωρινά περιοριστικά μέτρα στις τράπεζες θα χαλαρώσουν σταδιακά και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ότι είναι δυνατόν για διασφάλιση των ταμείων προνοίας και των ομάδων των πολιτών που θα πληγούν περισσότερο.

Διαβεβαίωσε εξάλλου ότι θ' αποδοθούν ευθύνες σε όσους οδήγησαν την οικονομία σε αυτή την κατάσταση, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για ποινικές, αστικές και πολιτικές ευθύνες.

Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι η συμφωνία με το Eurogroup θα υπογραφεί πριν τις 4 Απριλίου, σημειώνοντας ότι η Κύπρος δεν πρόκειται να φύγει από το ευρώ.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει σε πειραματισμούς που θα θέσουν σε κίνδυνο το μέλλον της χώρας.

Αναφερόμενος στο δημόσιο τομέα, επισήμανε ότι θα πρέπει να αυξήσει την παραγωγικότητα του, να μειώσει τις λειτουργικές του δαπάνες, χωρίς αυτό να σημαίνει μειώσεις μισθών.