Διατηρούν τους τίτλους τους με μηδαμινή αξία οι μέτοχοι της Κύπρου

Το σενάριο, οι μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου να διατηρήσουν τους τίτλους τους, έστω και με τη μηδαμινή αξία που έχουν σήμερα, μελετά η Κεντρική Τράπεζα μετά την εξασφάλιση προσωρινού διατάγματος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, με το οποίο αναστέλλεται η απόφαση για τη διαγραφή των υφιστάμενων μετοχών της Τράπεζας Κύπρου, ύστερα από αίτημα της Αρχιεπισκοπής.

Η Κεντρική Τράπεζα ανέθεσε στον εξωτερικό νομικό της σύμβουλο Αλέκο Ευαγγέλου, να μελετήσει το συγκεκριμένο σενάριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μέτοχοι θα διατηρήσουν τουλάχιστον την ελπίδα ανάκαμψης της Τράπεζας, μαζί με την οικονομία, και την επανάκτηση της αξίας των μετοχών τους.

Σήμερα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες του Αθηναϊκου Πρακτορείου Ειδήσεων, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στην Κεντρική Τράπεζα με τη συμμετοχή του νομικού συμβούλου και τεχνοκρατών. Η Κεντρική Τράπεζα θα απαντήσει κατά πόσον θα αποδώσει τους τίτλους στους μετόχους της Τράπεζας Κύπρου.

Μιλώντας στο SigmaLive.com ο δικηγόρος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, που μπλόκαρε τη διαγραφή, Κώστας Βελάρης, εξηγεί ότι το διάταγμα του υπουργού Οικονομικών και του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας προνοούσε τη διαγραφή μετοχών που κατέχονται σήμερα από περίπου 105.000 μετόχους της Τράπεζας Κύπρου, χωρίς καμιά προοπτική ανάκτησης τους, ακόμα και σε περίπτωση που η τράπεζα περάσει σε κερδοφορία.

Ο Κώστας Βελάρης είπε ότι αυτό είναι κάτι που δεν προβλέπεται αλλά ούτε είναι αναγκαίο για την εφαρμογή της απόφασης του Eurogroup, εφόσον ο νόμος που ψηφίστηκε στις 22 Μαρτίου παρέχει εναλλακτικές λύσεις που επιτυγχάνουν τον προσδοκόμενο σκοπό χωρίς τη διαγραφή των υφιστάμενων δικαιωμάτων.