“Καμία ροή από Κύπρο”, λένε στη Λετονία

Απορρίπτει η Λετονία τους φόβους ότι μπορεί να εξελιχθεί σε νέο τραπεζικό καταφύγιο για τα ρωσικά κεφάλαια που αποχωρούν από την Κύπρο, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν σημαντικές κεφαλαιακές ροές από την Κύπρο προς τη Ρίγα.

"Η εισροή κεφαλαίων προερχομένων από την Κύπρο είναι πολύ, πολύ μικρή", δήλωσε ο Λετονός υπουργός Οικονομικών Άντρις Βιλκς. "Όσον αφορά τις καταθέσεις των μη κατοίκων, τα κεφαλαία που προέρχονται από την Κύπρο αποτελούν το 10% ως 15% των καταθέσεων αυτών", δήλωσε ο Βιλκς στο τέλος μιας συνάντησης στο Βίλνιους με τους ομολόγους του της Εσθονίας και της Λιθουανίας.

Σύμφωνα με επίσημα δεδομένα, το επίπεδο των καταθέσεων μη κατοίκων στις λετονικές τράπεζες αυξήθηκε κατά 0,4%, δηλαδή κατά 26,9 εκατ. λατ (38 εκατ. ευρώ) το Φεβρουάριο, σε σχέση με τον Ιανουάριο.

"Παρακολουθούμε τις στατιστικές και δεν βλέπουμε αυτή τη στιγμή καμιά ροή", δήλωσε από την πλευρά του ο Κρίσταπς Ζάκουλις, επικεφαλής της λετονικής Επιτροπής Χρηματοπιστωτικού Ελέγχου (FKTK), στο τέλος μιας συνάντησης με τον πρωθυπουργό Βάλντις Ντομπρόβσκις και με εκπροσώπους της κεντρικής τράπεζας και του τραπεζικού τομέα.

"Στη Λετονία, μιλάμε για δεκάδες εκατομμύρια (ευρώ ρωσικών καταθέσεων). Στην Κύπρο μιλάμε για δεκάδες δισεκατομμύρια. Δεν είναι συγκρίσιμο", επεσήμανε ακόμα ο Ζάκουλις.