Διαφωνούσε το ΔΝΤ με την πρώτη απόφαση του Eurogroup

Στη διευκρίνιση ότι το ΔΝΤ δεν επιθυμούσε εξαρχής το “κούρεμα” των καταθέσεων που δεν ξεπερνούσαν τα 100.000 ευρώ προχώρησε σήμερα από την Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κ. Τζέρι Ράις.

Το στέλεχος του ΔΝΤ, αν και ερωτήθηκε επανειλημμένα, απέφυγε να απαντήσει στο αν τα μέτρα της πρόσφατης απόφασης του Eurogroup για την Κύπρο θα εφαρμοστούν και σε άλλες χώρες.

“Η Κύπρος είναι μοναδική περίπτωση”, τόνισε, ενώ κληθείς να σχολιάσει το ρόλο του ΔΝΤ στην απόφαση της 15ης Μαρτίου, είπε πως η πρώτη συμφωνία δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ και ότι σε ισχύ είναι η δεύτερη συμφωνία του Eurogroup.

Ο κ. Ράις είπε πως τα μέλη της τρόικας βρίσκονται στη Λευκωσία για την ολοκλήρωση των τεχνικών λεπτομερειών του Μνημονίου και αναμένεται να αναχωρήσουν στις αρχές Απριλίου. “Το ΔΝΤ προσφέρει πλήρη στήριξη στις κυπριακές αρχές και στον Κυπριακό λαό”, επεσήμανε , προσθέτοντας πως το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θα αποφασίσει πριν το τέλος Απριλίου για το ύψος της συμμετοχής του Ταμείου στη δανειακή συμφωνία με τη Λευκωσία.

Ερωτηθείς για την Ελλάδα, ανέφερε πως μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Απριλίου η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα για να συνεχίσει τις συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές, ενώ επανέλαβε πως ήδη από τα μέσα Μαρτίου έχει καταγραφεί σημαντική πρόοδος στις συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση.