“Δεν προτίθεμαι να παραιτηθώ και να καταστρέψω τη χώρα!”

Κατηγορηματικά απέρριψε το ενδεχόμενο παραίτησής του ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Πανίκος Δημητριάδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που δέχτηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

“Δεν προτίθεμαι να παραιτηθώ και να καταστρέψω τη χώρα”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δημητριάδης, ξεκαθαρίζοντας ότι τυγχάνει της εμπιστοσύνης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και σημειώνοντας πως “ο καθένας μπορεί να κάνει τις δικές του εκτιμήσεις για το αν εξυπηρετώ τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας ή της τρόικας”.

Ερωτηθείς για την τοποθέτηση διαχειριστή στην Τράπεζα Κύπρου, ο κ. Δημητριάδης ξεκαθάρισε ότι ο ρόλος του θα είναι τελείως διαφορετικός από αυτόν του αντίστοιχου διαχειριστή στη Λαϊκή Τράπεζα, ενώ υποστήριξε πως η διαδικασία αυτή οδηγεί την Τράπεζα Κύπρου σε καλύτερες μέρες, ώστε να μπορεί να εξυπηρετήσει τους πελάτες της.

Όσο για το “κούρεμα” στις καταθέσεις στην Τράπεζα Κύπρου, εκτίμησε ότι αυτό θα διαμορφωθεί κοντά στο 40%, ενώ ευθύνες για την κατάσταση των κυπριακών τραπεζών επέρριψε και στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι το ελληνικό PSI ευθύνεται για τα προβλήματα του κυπριακού τραπεζικού τομέα.

Αίσθηση προκάλεσε μάλιστα η τοποθέτησή του πως, χωρίς τη συμφωνία του Eurogroup, το ανώτατο όριο ανάληψης από τις τράπεζες θα ήταν μόλις στα 30 ευρώ ημερησίως, ενώ ο ίδιος αποκάλυψε ότι από τον Μάιο του 2012 είχε επισημάνει τα σοβαρά προβλήματα της Λαϊκής Τράπεζας, τα είχε αναφέρει στην τότε κυβέρνηση και πίεζε για συμφωνία με την τρόικα, ώστε να διασωθεί η τράπεζα.