Αποκαλύψεις-σοκ στην Επιτροπή Θεσμών της κυπριακής Βουλής

Πρόταση προς τον τότε πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Δημήτρη Συλλούρη, είχε καταθέσει τον περασμένο Νοέμβριο το μέλος του ΔΣ της Τράπεζας, Νίκος Κωνσταντίνου, με το οποίο ζητούσε την εξυγίανση της Κεντρικής Τράπεζας, “γιατί απέτυχε και φόρτωσε με υποχρεώσεις τη χώρα”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στο σημείωμά του.

Αυτό υποστήριξε ο ίδιος ο κ. Κωνσταντίνου στην Επιτροπή Θεσμών της κυπριακής Βουλής, ενώ ανέφερε ακόμα πως τον Ιούλιο του 2009 υπέβαλε εισηγήσεις στον τέως διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Αθανάσιο Ορφανίδη, για την εποπτεία των τραπεζών στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στη Ρωσία. Ο τότε διοικητής, όπως υποστήριξε ο κ. Κωνσταντίνου, του ανέφερε ότι δεν θα αλλαχθεί το πρόγραμμα εποπτείας του εξωτερικού “για σκοπούς εντυπωσιασμού”.

Επιπλέον, ισχυρίστηκε ότι στις 31 Ιουλίου του 2010 ζήτησε κάθε σύμβουλος του ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και συγγενικά τους πρόσωπα, να ενημερώσουν για τη μετοχική τους συμμετοχή και τα δάνεια που έχουν στις τράπεζες, προσθέτοντας πως “μας πυροβόλησαν ότι πλήττουμε τον θεσμό”.

Ο κ. Κωνσταντίνου ισχυρίστηκε ότι το ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας δεν ενημερωνόταν ούτε για τις αδειοδοτήσεις, ούτε για τις αξιολογήσεις, και σημείωσε ότι το Σεπτέμβριο του 2011, όταν δόθηκε από τον μηχανισμό ELA (Emergency Liquidity Assistance – Επείγουσα Παροχή Ρευστότητας) στη Λαϊκή Τράπεζα δάνειο ύψους 2,5 δισ. ευρώ, το ΔΣ της Τράπεζας ενημερώθηκε 50 μέρες αργότερα.

Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΔΣ της Λαϊκής, Ανδρέας Φιλίππου, δήλωσε ότι εάν δε γινόταν η θυγατροποίηση των ελλαδικών εργασιών, η Λαϊκή Κύπρου θα γλίτωνε 5 δισ. ευρώ.

Το μέλος του ΔΣ της Λαϊκής, Μάριος Χατζηγιαννάκης, αποκάλυψε πως όταν ζητήθηκε η κρατική στήριξη της τράπεζας από τον ELA ήταν 9,8 δισ. ευρώ, ενώ τώρα είναι 9,4 δισ. Σημείωσε ακόμη ότι η Επείγουσα Παροχή Ρευστότητας αυξήθηκε το Μάιο μετά τη στήριξη της Λαϊκής από το κράτος και λόγω των εκλογών στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι το ΔΣ της Λαϊκής, όταν κλήθηκε στην Κεντρική Τράπεζα για να υπογράψει τη συμφωνία για την Ελλάδα, αρνήθηκε να το πράξει. Τη συμφωνία, είπαν, θα την υπογράψει η Κεντρική Τράπεζα.

Επίσης, υποστήριξε ότι επί Ανδρέα Βγενόπουλου δίνονταν, σύμφωνα με τον έλεγχο που έγινε από τα μέλη του σημερινού ΔΣ, δάνεια χωρίς να ακολουθούνται οι κανονικές πρακτικές.

Η Επιτροπή Θεσμών αποφάσισε να στείλει επιστολή στον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, με την οποία ζητά να προχωρήσει στη δημοσιοποίηση των ονομάτων των προσώπων, τα οποία μετέφεραν τις καταθέσεις τους από την Κύπρο πριν την απόφαση του Eurogroup για κούρεμα των καταθέσεων.

Ο επίτροπος Προσωπικών Δεδομένων, Γιάννος Δανιηλίδης, ανέφερε ότι ο διοικητής θα μπορούσε ν' αποστείλει τον σχετικό κατάλογο στη Βουλή και ακολούθως η Επιτροπή Θεσμών να αποφασίσει εάν θα δημοσιοποιήσει τα ονόματα. Επίσης, κάλεσε τα μέλη της Επιτροπής να θέσουν τις προϋποθέσεις για τα ονόματα τα οποία θα δημοσιοποιηθούν, δηλαδή χρονικό περιθώριο πριν την απόφαση του Eurogroup, το ύψος των εκροών και αν αφορά δημόσια πρόσωπα.

Ακολούθως, η Βουλή συνεδρίασε κεκλεισμένων των Θυρών και το ΔΣ της Λαϊκής κατέθεσε συγκεκριμένα στοιχεία. Σε κάποιο σημείο της συνεδρίασης κλήθηκαν ο πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, και ο γενικός εισαγγελέας, Πέτρος Κληρίδης. Ο τελευταίος τόνισε ότι ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας έχει την υποχρέωση να στείλει στη Βουλή τα στοιχεία που ζητά.

Όπως επίσης έγινε γνωστό, από τη Βουλή θα σταλεί επιστολή στους διαχειριστές της Λαϊκής Τράπεζας, προκειμένου να δώσουν στοιχεία για τις εκροές καταθέσεων από τη Λαϊκή Tράπεζα Ελλάδος.