Αναστασιάδης: Η συμφωνία είναι οδυνηρή, αλλά η καλύτερη δυνατή

Διάγγελμα στον κυπριακό λαό απηύθυνε ο πρόεδρος της κυπριακής δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος όπως είπε η μόνη λύση ήταν αυτή που τελικά δόθηκε στην περιπέτεια της Κύπρου, καθώς σε κάθε άλλη περίπτωση η Μεγαλόνησος θα οδηγείτο στη χρεοκοπία. Όπως ανέφερε ο κύριος Αναστασιάδης, θα εφαρμοστούν περιοριστικά μέτρα στις οικονομικές συναλλαγές, κάτι το οποίο θα είναι όπως είπε προσωρινό.

Αναλυτικά οι δηλώσεις Αναστασιάδη:

“Κάναμε ότι καλύτερο μπορούσαμε. Σε αντίθετη περίπτωση θα οδηγούμαστε στην κατάρρευση και χρεοκοπία του κράτους. Μόνος στόχος ήταν η σωτηρία της Κύπρου μέσα από τη σταθεροποίηση της οικονομίας. . Με επιμονή και με συναίσθημα ευθύνης φθάσαμε στο αποτέλεσμα που εξασφαλίζει τη χώρα.

Η συμφωνία είναι οδυνηρή, αλλά η καλύτερη δυνατή. Το τραπεζικό σύστημα θα σταθεροποιηθεί. Εξασφαλίσαμε την πλήρη κεφαλαιοποίηση της τράπεζας Κύπρου, καθώς με τη συγχώνευση της Λαϊκής δημιουργείται μία τράπεζα, που μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της κυπριακής οικονομίας και των καταθετών.

Αντλούσα δύναμη από τη θέλησή σας να ξεπεραστεί και αυτό το εμπόδιο στις δύσκολες ώρες της συνεδρίασης. Βγήκαμε λαβωμένοι, αλλά αποφασισμένοι να κάνουμε μία νέα αρχή. Κοιτάζουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Τις επόμενες ημέρες θα αρχίσουν να εφαρμόζονται οι δύσκολες αποφάσεις. Ήμουν υποχρεωμένος να πάρω δύσκολες, οδυνηρές, αλλά και τολμηρές αποφάσεις για ένα καλύτερο αύριο.

Θα εφαρμοστούν περιοριστικά μέτρα στις οικονομικές συναλλαγές, το οποίο θα είναι προσωρινό. Θα πράξουμε τα πάντα για να επιστρέψουμε στην πλήρη ομαλότητα. Καλώ όλους να εργαστούμε και να πετύχουμε την επανεκκίνηση της οικονομίας. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διασφαλίζει τη ρευστότητα του οικονομικού συστήματος. Εξασφαλίζουμε ρευστότητα 10 δισ. ευρώ. Οι δανειστές μας εμπιστεύονται τις προοπτικές της οικονομίας μας.

Έχουμε υποχρέωση να σταθούμε στους συμπατριώτες μας που το έχουν ανάγκη. Η κυβέρνηση θα λάβει έκτακτα μέτρα. Θα διασφαλιστούν όλα τα ταμεία πρόνοιας. Θα προχωρήσουμε σε έργα ανάπτυξης, για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Ακούστηκαν φωνές για έξοδο από το ευρώ. Παρά την πικρία που όλοι νιώθουμε, δεν θεωρώ ότι η αποστασιοποίηση από την ευρωπαϊκή οικογένεια θα απαντούσε στην κρίση.

Δεσμεύομαι ότι τις αμέσως επόμενες μέρες θα διοριστούν ποινικοί ανακριτές για την αναζήτηση ευθυνών εκεί και όπου ανήκουν. Δώσαμε τη μάχη για το σήμερα και το αύριο. Από αύριο αρχίζουμε την προσπάθεια ανοικοδόμησης. Ο κυπριακός λαός θα ανατρέψει τα αρνητικά δεδομένα και θα μπει ξανά σε τροχιά δημιουγίας.

Ευχαριστώ θερμά τους συνεργάτες μου. Όσους εργάζονταν στην Κύπρο, αλλά και όσους με συνόδευσαν στις Βρυξέλλες. Συμπατριώτες – συμπατριώτισσες θα βρουμε πάλι τη δύναμη να σταθούμε τα πόδια μας”.