Δεν αποκλείεται κούρεμα έως και 40%

Παρά τους υπολογισμούς της Λευκωσίας ότι το κούρεμα στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου θα κυμανθούν γύρω στο 30%, τραπεζική πηγή, την οποία επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ανέφερε ότι μπορεί να υπάρξει και έκπληξη και το ποσοστό να φθάσει τελικά γύρω στο 40%.

Η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε , λόγω της αναδιάρθρωσης και συγχώνευσης της Τράπεζας Κύπρου με τη Λαϊκή Τράπεζα, οι δύο τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές για δύο ημέρες, δηλαδή αύριο Τρίτη 26 Μαρτίου και μεθαύριο Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013, για να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις λειτουργικές πτυχές της συγχώνευσής τους.

Την Πέμπτη ξανανοίγουν τα κυπριακά υποκαταστήματα

Δεν θα ανοίξουν την Τρίτη όλες οι τράπεζες της Κύπρου (σύμφωνα με τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης), σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου. Όπως έγινε γνωστό τα υποκαταστήματα της Λαϊκής και Κύπρου θα είναι έτοιμα να υποδεχθούν και πάλι το κοινό από την Πέμπτη. 

Μάλιστα μέχρι την Παρασκευή θα γίνουν αλλαγές και στην οπτική εικόνα των καταστημάτων της Λαϊκής καθώς το brand name της τράπεζας θα αποτελέσει παρελθόν.

Ο γενικός γραμματέας της ΕΤΥΚ, Λοΐζος Χατζηκωστής, ανέφερε πως μόλις δοθεί το πράσινο φως από την Κεντρική, όλοι οι τραπεζικοί υπάλληλοι θα πάνε στις δουλειές τους και θα ανοίξουν τις τράπεζες. Ανέφερε μάλιστα πως τα μέλη της ΕΤΥΚ θα εργαστούν και πέραν του ωραρίου, εάν χρειαστεί, για να εξυπηρετήσουν το κοινό, ώστε να επέλθει ηρεμία στον τρόπο λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος.

Ο κύριος Χατζηκωστής επεσήμανε πως στην εργασία τους θα μεταβούν και όλοι οι εργαζόμενοι στη Λαϊκή, διότι ουδείς υπάλληλος έχει απολυθεί και ούτε θα απολυθεί χωρίς την έγκριση της ΕΤΥΚ.

Θέση της συντεχνίας των τραπεζικών, είπε, είναι η οποιαδήποτε μείωση προσωπικού στη Λαϊκή, να γίνει με σχέδια εξόδου που θα δοθούν στους υπαλλήλους. Για το μέλλον των ταμείων προνοίας ανέφερε ότι αναμένει να κατοχυρωθούν με απόφαση της Βουλής, όπως είναι η δέσμευση.

Η ΕΤΥΚ, σε ανακοίνωση, προειδοποιεί, ότι, "αν οι βουλευτές δεν υλοποιήσουν την υπόσχεσή τους, η αντίδραση θα είναι άμεση και δυναμική".