Reuters: Το φυσικό αέριο δεν αρκεί για την Κύπρο

Αμφιβολίες για το κατά πόσον τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κύπρου μπορούν να επιβεβαιώσουν τις μεγάλες προσδοκίες των Κυπρίων εκφράζει το Reuters, σε ανάλυσή του για το θέμα.

Το Reuters εκτιμά ότι η καθαρή αξία του φυσικού αερίου της Κύπρου δεν ξεπερνά τα 2 δισ. δολάρια, την ίδια στιγμή που για το πακέτο διάσωσης της χώρας απαιτούνται 13 δισ. δολάρια.

Στην ανάλυσή του, το Reuters υπολογίζει τα κοιτάσματα της Κύπρου στα 200 δισ. κυβικά μέτρα, συνολικής αξίας 80 δισ. δολαρίων, όμως για να προχωρήσει στην εκμετάλλευσή τους η Κύπρος θα πρέπει να δαπανήσει τουλάχιστον 36 δισ. δολάρια, δηλαδή ποσό πάνω από 1,5 φορές το ΑΕΠ της χώρας. Επιπλέον, αν και η κυπριακή κυβέρνηση υποστηρίζει ότι από το 2018 μπορεί να ξεκινήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου, αναλυτές εκτιμούν ότι αυτό δε θα καταστεί δυνατό πριν το 2020, ενώ κάποιοι αμφισβητούν και το κατά πόσον είναι εφικτή η αξιοποίηση των αποθεμάτων.

Εξάλλου, οι ειδικοί αναλυτές υποστηρίζουν πως οι τιμές του φυσικού αερίου μπορεί να μειωθούν μετά το 2015, όταν θα είναι πλέον διαθέσιμες σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου από την Αμερική, την Αυστραλία και την Αφρική, μειώνοντας έτσι το περιθώριο κέρδους για την Κύπρο.