Ρωσία: Θα βοηθήσουμε την Κύπρο, αλλά πρώτα να συμφωνήσει με ΕΕ

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ διαβεβαίωσε σήμερα ότι η Ρωσία "δεν κλείνει την πόρτα" σε μια στήριξη της Κύπρου, πρόσθεσε όμως ότι η Λευκωσία πρέπει πρώτα να συμφωνήσει με την ΕΕ για να βρεθεί μια διέξοδος στην κρίση.

"Δεν κλείσαμε την πόρτα", δήλωσε ο Μεντβέντεφ. "Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε διάφορες μορφές στήριξης μόλις υπάρξει ένα οριστικό σχέδιο επεξεργασμένο από την ΕΕ και την Κύπρο ως χώρα μέλος", πρόσθεσε ο ρώσος πρωθυπουργός στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Πάντως ο υπουργός οικονομικών έλεγε το πρωί ότι: "Οι συνομιλίες με την Κύπρο τερματίσθηκαν, σε ότι αφορά τη ρωσική πλευρά". Η Ρωσία περιμένει την απόφαση της τρόικας για τη διάσωση της Κύπρου πριν εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο θα συμμετάσχει, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Αντόν Σιλουάνοφ μετά την αναχώρηση του Κύπριου ομολόγου του Μιχάλη Σαρρή από τη Μόσχα.

Η Μόσχα δεν συζήτησε με την κυπριακή πλευρά τη χορήγηση νέου δανείου προς την Κύπρο, διευκρίνισε ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι οι Ρώσοι επενδυτές δεν ενδιαφέρθηκαν για τις κυπριακές προτάσεις πραγματοποίησης επενδύσεων στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων του φυσικού αερίου.