Τα σενάρια για την τύχη της Λαϊκής Τράπεζας

Την ώρα, που στην Αθήνα το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας αποφασίζει για το τι μέλει γενέσθαι με τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλαδα, η προσοχή όλων είναι στραμμένη στις αποφάσεις της κυπριακής κυβέρνησης για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος της Μεγαλονήσου.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα σενάρια, η Λαϊκή Τράπεζα θα αναδιαρθρωθεί – δηλαδή θα κλείσει – με ταυτόχρονη απορρόφηση των καλών στοιχείων του ενεργητικού της από την Τράπεζα Κύπρου.

Η παλιά Λαϊκή θα καταστεί κακή τράπεζα, στην οποία θα περάσουν τα προβληματικά στοιχεία ενεργητικού των δυο μεγάλων κυπριακών τραπεζών.

Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, δεν θα πειραχθούν οι καταθέσεις ως 100.000 ευρώ, για τις οποίες εγγυάται το Κυπριακό Δημόσιο, ενώ οι κάτοχοι καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ θα αποζημιωθούν με τα όποια χρήματα διασφαλιστούν από την εκκαθάριση της bad bank.

Αν τελικά προχωρήσει η συγκεκριμένη εξέλιξη, τότε η Κύπρος θα έχει ικανοποιήσει έναν από τους τρεις όρους, που της έχουν θέσει οι Βρυξέλλες, για να συνεχιστεί η παροχή ρευστότητας από τον ELA προς τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας και μετά της 25ης Μαρτίου.