Βόμβα Σόιμπλε: Οι Κύπριοι ήξεραν για το κούρεμα από το 2012

Σάλο προκαλεί η αποκάλυψη ότι από το 2012 γίνονταν συζητήσεις και μάλιστα είχε συμφωνηθεί με τον Δημήτρη Χριστόφια το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο.

Όπως μετάδωσε ο ΣΚΑΪ με έγγραφο του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών Βόλφαγκ Σόιμπλε στη Γερμανική Βουλή, αποκαλύπτεται πως τα μέτρα που αποφασίστηκαν την προηγούμενη Παρασκευή στο Eurogroup είχαν συμφωνηθεί από τις 23 Νοεμβρίου του προηγούμενου έτους με τον Πρόεδρο Χριστόφια. Όπως ανέφερε το ρεπορτάζ, σύμφωνα με το έγγραφο συμφωνήθηκε η μείωση του τραπεζικού τομέα μέχρι το 2018 και συνεισφορά των καταθετών για να στηριχθεί ο τραπεζικός τομέας.

Σύμφωνα με το έγγραφοη τότε κυβέρνηση υπό τον πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια είχε συμφωνήσει αρχικά στο ότι ο τραπεζικός τομέας στην Κύπρο θα συρρικνωθεί σταδιακά έως το 2018.

Παράλληλα, όμως σε μια συγκεκριμένη διάταξη του εγγράφου αυτού γίνεται σαφές ότι μέτοχοι, ομολογιούχοι αλλά και καταθέτες στις κυπριακές τράπεζες, Κύπριοι αλλά και ξένοι θα συνεισφέρουν εφάπαξ στη σωτηρία της οικονομίας του νησιού.

Στο έγγραφο πάντως δεν υπάρχουν συγκεκριμένες προβλέψεις ποσοστών.

Το έγγραφο στους γερμανούς βουλευτές απέστειλε το υπουργείο Οικονομικών της χώρας, ενημερώνοντας τους ότι τα μέτρα που ελήφθησαν από το Eurogroup για την Κύπρο την περασμένη εβδομάδα, αποτελούσαν μέρος των διαπραγματεύσεων με την ίδια τη Λευκωσία και είχαν αρχίσει να συζητούνται με την προηγούμενη κυβέρνηση ήδη από τις 23 Νοέμβριου του 2012.

Σε αυτά περιλαμβάνονταν τόσο η φορολόγηση καταθέσεων, όσο και η συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο κ. Σόιμπλε τόνισε πως η Κύπρος ακολουθεί ένα οικονομικό μοντέλο που δεν είναι καθόλου επιτυχημένο. Έχει ένα τραπεζικό τομέα με πολύ υψηλά επιτόκια και πολύ λίγες ρυθμίσεις και για αυτό βρίσκεται σε κατάσταση χρεοκοπίας.

Διαψεύδει ο Χριστόφιας

Διαψεύδει κατηγορηματικά ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας τα όσα αναφέρθηκαν περί συμφωνίας της κυβέρνησής του για κούρεμα καταθέσεων.

Ανακοίνωση του γραφείου του πρώην Προέδρου αναφέρει ότι το θέμα του κουρέματος καταθέσεων "ποτέ δεν ετέθη για συζήτηση ενώπιον της κυβέρνησης Χριστόφια, ούτε και ποτέ ο Πρόεδρος Χριστόφιας συζήτησε ή πολύ περισσότερο αποδέχθηκε ένα τέτοιο, καταστροφικό για την Κύπρο, σενάριο".

"Το μνημόνιο που κατ' αρχήν συμφώνησε η κυβέρνηση Χριστόφια με την τρόικα, ούτε μια λέξη δεν περιλαμβάνει για κούρεμα καταθέσεων.

Είναι φανερό ότι τα όσα μεταδίδονται περί δήθεν συμφωνίας με το Σόιμπλε καμιά σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα. Αποτελούν μεγάλο ψέμα και κατασκευασμένη είδηση", καταλήγει η ανακοίνωση.